Borgerne har flere penge: Ø-kommuner bliver rigere

Ø-kommuner, som her Fanø, bliver rigere. Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Folkeflugt og ressourcesvage beboere. Det har længe været stikord, man forbandt med landets små ø-kommuner. Men det bliver nu gjort til skamme i en ny opgørelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

Gennem de seneste syv år er Læsø, Fanø, Ærø, Samsø, Langeland og Bornholms kommuner kravlet op af rangstigen og ligger nu i top seks som de kommuner, der har oplevet den største procentuelle fremgang i beskatningsgrundlaget per indbygger fra 2007-2014. Øboerne har altså i gennemsnit fået flere penge mellem hænderne, og det er der flere forklaringer på:

»Jeg er ret sikker på, at hovedårsagen skyldes en udskiftning af ældre og fattigere pensionister, der dør – og så nye pensionister, der har langt flere penge og bedre pensioner, der kommer til,« siger kommunaldirektør i Læsø Kommune Johan Norden til Jyllands-Posten.

Læsø Kommune er den kommune, der har oplevet den største fremgang på 32,9 procent. Det har betydet, at kommunen er gået fra en 72. til en 38. plads i kommunernes samlede placering. Tilsvarende er Bornholm for eksempel rykket fra næstsidstepladsen til nr. 89, Samsø fra nr. 89 til 54. pladsen, og den i forvejen rige Fanø Kommune er hoppet fra 20. til 12. pladsen.

»I øvrigt har vi også haft en lille nettotilflytning i 2014, og vi oplever heller ikke, at der kommer nye nomadefamilier til os. De, der kommer, har enten fået job, eller også er de pensionister. Samtidig er vores erhvervsaktive meget entreprenante og har ofte flere job,« siger kommunaldirektøren og peger på, at finanskrisen heller ikke har ramt lige så hårdt i ø-kommunerne, som ofte har en lidt ældre befolkning, da pensionister ikke påvirkes i samme grad af økonomiske udsving.

Powered by Labrador CMS