Børn fik bylder og udslæt: Vild pastinak er giftig som bjørneklo

Alle bør kende planten vild pastinak, for man skal være varsom med at komme i nærkontakt med den.

Udgivet Opdateret

Et møde med planten Vild Pastinak kan være et ubehageligt bekendtskab. Det opdagede Camilla Sørensen efter hendes børn for nyligt havde været ude at plukke blomster. Dagen efter vågnede de op til en slem overraskelse, fortæller Camilla Sørensen til tv2.dk.

– Det begyndte bare at boble op med bylder, og jeg tænkte: “Hvad sker der?”. Jeg var sikker på, at de havde fået en eller anden sygdom, siger Camilla Sørensen om huden på sine to børn på henholdsvis to og fem år.

De havde uanende om faren plukket Vild Pastinak.

Naturstyrelsen har i flere år advaret om Vild Pastinak, fordi kun de færreste kender den og er klar over, at den er giftig. Den er i familie med bjørneklo og i lighed med bjørneklo kan dens saft give en voldsom allergisk reaktion på huden. Det farlige er, hvis man får noget af saften på huden, og den så bliver udsat for sollys. Så risikerer man at få en reaktion, der svarer til en forbrænding på huden.

Vild Pastinak har samme gift som bjørneklo

Det er giftstoffet furanocumarim, der gør Vild Pastinak giftig. Det er det samme giftstof, der findes i bjørneklo, men der er mindre af det i Vild Pastinak.

– Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland på Naturstyrelsens hjemmeside.

Der skal blot en smule af plantesaften på huden for at det kan gå galt, og derfor skal man passe godt på, hvis man opdager, at man har fået saft fra Vild Pastinak på sig.

Vild Pastinak

null

Ifølge Naturstyrelsen skal man i så fald skylle huden grundigt med vand, og derefter skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge. Man bør også kontakte sin læge.

 

 

Powered by Labrador CMS