Børn strømmer til private daginstitutioner

Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

De private daginstitutioner er vokset kraftigt i popularitet de seneste år. Siden 2007 er antallet af indskrevne børn i børnehaver og vuggestuer, der drives privat, steget fra 6.800 til 18.171.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og en rundspørge, som DR har lavet blandt alle landets kommuner.

I 2005 fik forældre mulighed for at tage tilskuddet til en plads i en kommunal daginstitution med over i en privat, og det vælger næsten tre gange så mange familier i dag som for syv år siden.

Færre børn per voksen

I de private daginstitutioner er der ikke nær så mange børn pr. voksen, og derfor er der mere nærvær og overskud til hvert enkelt barn. Det trækker forældrene til, mener formand Jens Terp, der er formand for de selvejende og private daginstitutioner i Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem.

Undersøgelser fra BUPL og UdviklingsForum viser tilsvarende, at de private børnehaver og vuggestuer scorer højere i forældrenes vurdering af institutionens nærvær og engagement.

Jens Terp tror desuden, at forældre sætter pris på den større indflydelse, man kan få, hvis institutionen ledes privat.

»De vælger muligheden for at kunne bestemme selv, som de kan få i en privat institution. De får direkte indflydelse, hvor det er blevet meget fjernt i de kommunale institutioner,« siger han til DR Nyheder.

Formanden tror også, at det trækker op, at de private børnehaver og vuggestuer ofte er mindre end de kommunale.

Powered by Labrador CMS