Byrødder: Johanne skal en tur på bænken

Foto: Mark Knudsen.
Udgivet Opdateret

Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) kan se neglebidende til, mens valgdatoen stadig er ukendt. Enhedslistens politiske ordfører er færdig i Folketinget, hvis ikke valget bliver afholdt inden 5. juni, hvor hun falder for partiets rotationsprincip.

Det har flere gange været diskuteret, om Enhedslisten skulle se bort fra rotationsprincippet for at kunne genopstille sin stemmesluger, men det har partiets ledelse afvist. Og blandt Enhedslistens byrådsmedlemmer er der heller ikke stemning for at gå på kompromis med principperne for den folkekære Johanne.

Byrådsmedlemmer vil ikke fravige rotationsprincippet

31 ud af 38 byrådsmedlemmer siger i en rundspørge foretaget af avisen Kommunen, at partiet ikke skal fravige rotationsprincippet for Schmidt-Nielsen. Enhedslisten har i alt 124 byrådsmedlemmer.

»Det er helt principielt. Der er taget en årsmødebeslutning om det. Jeg så gerne, at Johanne blev lidt længere, men det står i reglerne, og vi skal ikke have levebrødspolitikere. Der er folk, der kan tage handsken op i baggrunden,« siger Bo Haxthausen, byrådsmedlem på Bornholm, til avisen Kommunen.

Jørgen Madsen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Silkeborg, ser heller ingen grund til at slække på reglerne for Johanne Schmidt-Nielsen, der fik lidt over 47.000 stemmer i Københavns valgkreds ved valget i 2011.

»Rotationsprincippet giver plads til nogle nye folk. Hvis Pernille Rosenkrantz-Theil (i dag socialdemokratisk folketingsmedlem, red.) ikke var røget ud på grund af reglen i 2007, så var der ikke blevet plads til Johanne. Johanne er rigtig dygtig, men der er også nogle ting, som hun ikke er dygtig til,« siger Jørgen Madsen.

Den erfarne folketingspolitiker Per Clausen (Ø), der også er byrådsmedlem i Aalborg, træder selv ud som følge af rotationsprincippet, og han er også ganske godt tilfreds med reglen.

»Der er grænser for, hvor sovset ind i Christiansborg, man skal blive. Vi er hele tiden nødt til at inddrage nye mennesker i det politiske arbejde. Det er vigtigt med en strøm af nye talenter,« siger han til Kommunen.

BNB

Powered by Labrador CMS