CEPOS: Gode toner fra Corydon

Arkivfoto: Keld Navntoft/SCANPIX
Udgivet Opdateret

Det er et rigtig fornuftigt signal, der kommer fra finansminister Bjarne Corydon (S), når han lægger op til, at statens ansatte skal måles og vejes på baggrund af deres resultater.

Sådan lyder det fra cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen, der ser store fordele ved præstationsløn baseret på resultatmålinger og udbredte medarbejdervurderinger.

»Det er en lovende model, for det er naturligt, der kommer en større sammenhæng mellem løn og de resultater, som man præsterer på sin arbejdsplads. Det kræver ofte, at man måler præstationer, og derfor synes jeg, det er rigtig gode toner, der kommer fra Bjarne Corydon her,« siger Mads Lundby Hansen.

Det er Moderniseringsstyrelsen der med hjælp fra konsulentvirksomheden McKinsey skal indføre den ny model for god arbejdsgiveradfærd. Men den ny ledelsesstil får alarmklokkerne til at ringe hos Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der udtrykker bekymring over for, at det bliver kontrol over tillid.

Den udfordring er dog til at overse, mener Mads Lundby Hansen.

»Systemet skal selvfølgelig ikke baseres på kontrol frem for tillid. Man skal måle de enkelte medarbejdere på deres kerneopgaver, og på den måde er der ingen fare for at blive målt på forkert grundlag,« siger CEPOS-økonomen og giver et eksempel på, hvordan modellen kan hænge sammen:

»Man kan måle statsansatte læreres og ledernes resultater ved at kigge på elevernes karakterer og naturligvis korrigere for de sociale baggrundsfaktorer. Det er helt naturligt, at den lærer, der er i stand til at løfte en klasses faglige niveau, får en højere løn. Vi ved, at løn er en vigtig motivationsfaktor, og hvis man skal lave en lønspredning, som er en rigtig god idé, så skal man måle efter gode resultater,« siger han.

Powered by Labrador CMS