Chef : Gør ikke noget ulovligt

I 2016 fortalte chef fra Støjbergs ministerium styrelse om adskillelse af asylpar. Onsdag blev hun afhørt.

Line Skytte Mørk Hansen er onsdag blevet afhørt af Rigsretten. Her ses Line Skytte Mørk Hansen, da hun i 2020 blev afhørt i Instrukskommissionen.
Line Skytte Mørk Hansen er onsdag blevet afhørt af Rigsretten. Her ses Line Skytte Mørk Hansen, da hun i 2020 blev afhørt i Instrukskommissionen.
Udgivet Opdateret

Hvad blev der sagt, da en afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet i 2016 ringede til Udlændingestyrelsen, efter at Støjberg havde meddelt, at hun ville adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig?

Onsdag kom den pågældende afdelingschef, Line Skytte Mørk Hansen, med sin udlægning af, hvad der blev sagt, da hun i februar 2016 talte med Lene Vejrum, der var vicedirektør i Udlændingestyrelsen.

Line Skytte Mørk Hansen fortæller, at det var ministeriets daværende departementschef, Uffe Toudal, der bad hende ringe.

Ville have dem adskilt

- Det var for at understrege over for hende, at vi vidste godt, at der var undtagelser, og jeg understregede, at selvfølgelig var der ikke nogen, der skulle gøre noget ulovligt, siger Line Skytte Mørk Hansen onsdag i Rigsretten.

Hun fortæller, at Støjberg ønskede flest muligt af parrene adskilt. Hovedreglen ville fremover være, at ingen mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever, forklarer hun.

Line Skytte Mørk Hansen fortæller, at Lene Vejrum fortalte, at det var "en meget stor og kompleks opgave" at adskille parrene.

I dialog

- Mit budskab var, at vi hurtigst muligt måtte komme i dialog med operatørerne, så styrelsen kunne vurdere sagerne, for det er jo ikke operatørerne, der træffer afgørelse om at skille parrene.

- Det sidste ben var, at hvis der var nogle spørgsmål, skulle de rette dem mod departementet, siger den tidligere afdelingschef.

Det var i en pressemeddelelse 10. februar 2016, at Støjberg meddelte stoppet for, at mindreårige kunne bo med en ægtefælle eller samlever i asylsystemet.

Her blev ikke nævnt noget om, at der var par, som ikke skulle adskilles, og Folketingets anklagere mener, at Støjberg iværksatte en ulovlig instruks om en ordning uden undtagelser.

Godkendte undtagelser

Dagen før pressemeddelelsen godkendte Støjberg dog et notat, som tilsagde, at der var undtagelser.

Line Skytte Mørk Hansen fortæller, at hun formidlede det, der stod i notatet, uden at gå i detaljer.

For - som hun også nævner flere gange - var det ministeriets udlændingeafdeling, der havde afdelingschef Lykke Sørensen i spidsen som topjurist, som stod for det juridiske.

Det var ikke Line Skytte Mørk Hansens afdeling, Koncernøkonomi, forklarer hun selv.

- Den juridiske vurdering af, hvor grænserne var, lå i Udlændingeafdelingen, siger Line Skytte Mørk Hansen.

Fejet væk af flere

Betydningen af notatet, som beskriver undtagelser, er blevet fejet væk af flere. Topjurist Lykke Sørensen mener ikke, at notatet spillede nogen rolle, har hun forklaret i Rigsretten.

Line Skytte Mørk Hansen forklarer dog, at hun mener, at notatet stadig var gældende.

Lene Vejrum, der modtog opkaldet, har endnu ikke afgivet forklaring i Rigsretten.

Men i Instrukskommissionen, der granskede sagen i 2020, hævdede hun, at styrelsen blev bedt om at administrere ulovligt.

Instrukskommissionen rejste kritik af flere embedsmænd, herunder Line Skytte Mørk Hansen. Hun risikerer en disciplinærsag.

Afhøringen af Line Skytte Mørk Hansen fortsætter torsdag.

Sagen der fik Støjberg stillet for rigsret

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem, fire år efter at sagen startede.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen
Powered by Labrador CMS