Chok: Bacon kan give kræft

Denne lækre sag her, bacon, kan give kræft. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO i en ny rapport. Foto: Colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

Forarbejdet kød – og dermed bacon – kan give kræft. Det siger verdenssundhedsorganisationen WHO

Kød kan være lige så skadeligt som smøger og for meget alkohol.

Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i en ny rapport, der forventes at udkomme mandag, skriver Sky News.

Rapporten er dårligt nyt for kødspisere, fordi WHO nu vil kategorisere forarbejdet kød som bacon og spegepølse om værende kræftfremkaldende på linje med alkohol, cigaretter og asbest.

Samtidig advares der også om, at rødt kød som okse-, svine-, og lammekød kan være sundhedsskadeligt.

Selvom forskning før har vist, at rødt kød og forarbejdet kød kan give kræft, så er det første gang, at WHO går så langt som at kategorisere det forarbejdede kød som decideret kræftfremkaldende.

Nitritbegrænsninger

En af de kendte skurke i det udskældte kød er stoffet nitrit, som bruges som konserveringsmiddel til kødpålæg, og som er med til at fastholde kødets lyserøde farve, så det ikke fremstår gråt på grund af iltning.

Nitrit kan være kræftfremkaldende, og derfor har Danmark også særlige begrænsninger på, hvor højt indholdet af stoffet må være på grund af fødevaresikkerheden.

Verdens Cancer Forskningsfonden (WCRF) har før advaret om, at kød kan give kræft, og derfor anbefaler de nu, at man ikke spiser mere en 500 gram okse-, lamme-, eller svinekød om ugen.

Ifølge Cancer Forskning United Kingdom er der dog ikke grund til at gå i panik.

De mener ikke, at spegepølse er lige så farligt som at ryge, selvom det er bevist, at der er en risiko for, at kødet kan give kræft.

»Det er bestemt Cancer Forskning UK’s mening, at det ikke er nær så risikabelt at spise rødt eller forarbejdet kød, som det er at ryge,« siger Sarah Williams, fra Cancer Forskning UK til Sky News.

Powered by Labrador CMS