Christiansfelds nye historiske have står snart klar

Anlægsgartner Olav Nielsen knokler med at gøre haven klar til markeringen af UNESCO-udnævnelsen på lørdag. Foto: Kolding Kommune.
Udgivet Opdateret

Det nye historiske haveanlæg i Christiansfeld er nu ved at være færdigt. Anlægget er inspireret af Brødremenighedens oprindelige byplan med aflange haver opført efter en fast skabelon.

Haven vil give borgere og besøgende et grønt åndehul midt i byen med spændende bede, overdækket terrasse, pavillon, vandpost og trådløst internet, og samtidig vil anlægget kunne bruges til undervisning og arrangementer.

I øjeblikket knokler håndværkerne med at få anlægget klar til den store fest på lørdag, hvor Christiansfelds optagelse på UNESCOs verdensarvsliste fejres med besøg af H.M. Dronning Margrethe.

– Håndværkerne har travlt, men haven skal nok være klar, lover landskabsarkitekt Thomas Thinghuus, Kolding Kommune.

Kulturarv genskabes

Comeniushaven, som det nye haveanlæg kommer til at hedde, ligger på Gl. Kongevej ved Christiansfeld Skole. Haven er opbygget efter den skabelon, som Brødremenigheden bragte med sig, da de anlagde Christiansfeld i slutningen af 1700-tallet.

– Desværre er de fleste haver fra den historiske bykerne forsvundet, men nu laver vi en have, som i vidt omfang er tro mod de mål, materialer og håndværkstraditioner, som blev brugt af herrnhuterne. På den måde formidler vi en kulturarv, som er en vigtig del af fortællingen om Brødremenigheden i Christiansfeld, fortæller Thomas Thinghuus og tilføjer:

– Samtidig får Christiansfeld en grøn oase, hvor byens beboere og turister kan hygge sig, slappe af og spise deres madpakke, ligesom skole, bibliotek, m.fl. ser spændende muligheder i de nye rammer.

Prydhave, køkkenhave og frugthave

Brødremenighedens oprindelige haver var 20, 40 eller 80 alen brede, mens længderne varierede. Comeniushaven er 40 alen bred svarende til knap 23 meter, mens længen er ca. 60 meter.

Haven består af seks bede – to til pryd, to til grønsager og to til frugt og bær (pdfse plantegning1.12 MB). Et korsformet stisystem sørger for havens strengt symmetriske opdeling, og i centrum af korset opføres en pavillon med bænke. Ved indgangen i bunden af haven kan man også sidde og slappe af under den overdækkede terrasse.

Et plankeværk med en højde på 1,80 m sikrer ro og uforstyrrethed ligesom i de gamle haver. Plankeværket er lavet i vejrbestandigt træ – eg og ceder – og ud fra de fine, gamle håndværkstraditioner, som er Brødremenighedens adelsmærke.

Haven blomstrer om få uger

Selv om haven først nu er ved at tage form, er der allerede liv i bedene. I de to prydbede er der rullet baner med blomstereng ud som midlertidig beplantning.

– Blomsterengen kommer til at blomstre i løbet af nogle uger. Senere på sæsonen bliver der plantet stauder i bedene, så vi til næste år har en flot prydhave med inspiration fra bl.a. gamle fotos fra Søstrehusets have, forklarer Thomas Thinghuus og fortsætter:

– Frugthaven bliver beplantet med forskellige sorter frugttræer, solbær og ribs, mens vi i første omgang sår karse- og blomsterfrø i grønsagsbedene. Meningen er, at Christiansfeld Skole får lov at bruge noget af jorden til skolehaver, hvor eleverne kan dyrke grønsager som led i undervisningen.

Spændende opgave

Tegnestuen Schønherr har været rådgiver på haveanlægget og de øvrige uderum i den historiske bykerne, og firmaet har bl.a. tegnet planen for den aflange have og anlæggets enkelte elementer.

– Det har været en fantastisk spændende opgave. Brødremenighedens haver er opbygget efter en idealplan, som er enkel og klar ligesom resten af byplanen. Vi har været dybt nede i de historiske arkiver for at skabe en have, som respekterer herrnhuternes ideer, materialevalg og fornemme håndværkstraditioner, siger senior partner Torben Schønherr.

Powered by Labrador CMS