Dækker forsikringen? Her er det dit eget ansvar

Der kan vente en stor regning under dit hus, hvis ikke du er forsikret rigtigt. Se her, hvordan du sikrer dig den bedst mulige dækning af kloakken.

Udgivet Opdateret

Kloakken er ikke en del af det lovmæssige huseftersyn, og den fremgår ikke af tilstandsrapporten. Men den del af kloakken, der ligger på matriklen, er dit ansvar, når først du har sat dit underskrift på købsaftalen.

Og det betyder, at du kan brænde nallerne, hvis der opstår problemer i dybet.

– Der er mange, der går galt i byen i forhold til ulovlige installationer, der mangler, fordi de ligger ude i grunden og ikke er en del af ejerskifteforsikringens standard, siger konsulent Anja Lintrup fra Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

Artiklen fortsætter under videoen

Der er to aspekter, du skal have for øje, når du skal sikre dig mod uforudsete omkostninger fra kloakken.

Den ene drejer sig om, hvis der skulle vise sig at være ulovlige installationer. Den anden handler om brud og skader.

I galleriet ovenfor kan du se 10 overraskende skader, som din indboforsikring rent faktisk dækker.

Forskellige forsikringstyper

De dækkes af to forskellige forsikringstyper.

– Man kan købe en udvidet ejerskifteforsikring som for eksempel dækker fejlkonstruktioner og ulovlige installationer. Det kræver dog, at de var ulovlige, da de blev udført, siger Anja Lintrup.

– Men de enkelte selskabers udvidede dækning er forskellige, så man skal nærlæse, hvad den dækker over, tilføjer hun.

Her skal du have øje for ulovlighedsdækning, om følgeskader er dækket, og om nogle typer af installationer ikke er dækket – for eksempel dræn.

Udvidet forsikring

Den anden del, der drejer sig om skader og brud på rør og ledninger, falder ikke ind under ejerskifteforsikringen. Her skal du derimod have fat i en udvidet rørskade- og stikledningsforsikring.

Den dækker nemlig også de skjulte rør, fortæller Tom Lisberg Ewers, som er autoriseret kloakmester og forhenværende formand for Danske Kloakmestre.

– Mange forsikringer dækker ellers kun til skelbrønd, men hvis den skelbrønd står fem meter inde i haven, så er man ikke dækket ud til skellet, siger han.

 

Han bemærker, at forsikringen ikke betyder, at du får en ny kloak. Du får lappet den, man har.

– Hvis du laver en bule i bilens forskærm, får du jo heller ikke hele bilen malet – kun forskærmen. Så forsikringen dækker skader, men skifter ikke kloakken, selv om den trænger, siger han.

Er du ikke ordentligt dækket, kan det betyde, at pengene fosser lige ud i kloakken. Skal du have skiftet kloakken, skal det meste af haven ofte graves op.

Når kælderen står under vand:

Når skaden er sket, og kælderen står under vand, så gælder det om hurtigst muligt om at få overblik over skadernes omfang, om at få ryddet op og få kontakt til sit forsikringsselskab.
Se forsikringsselskabernes gode råd her:

* Tag billeder eller video af skaderne til brug for din anmeldelse til forsikringsselskabet. Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringsselskabet.
* Vær opmærksom på, om det er kloakvand, der er kommet ind. Kloakvand kan være særdeles sundhedsskadeligt. Beskyt dig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj.
* Flyt ting, der står i vand eller har fået vandskader, til et tørt sted.
* Få vandet væk og sæt udtørring i gang. Det er ekstremt vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som for eksempel skimmelsvamp. Køb eller lej eventuelt en affugter. Du kan også varme de vandskadede rum op og lufte ud.
* Er skaderne omfattende, så kan man eventuelt tage fat i et skadeservicefirma, håndværker eller lignende, der kan hjælpe med oprydningen. Gem kvitteringer for udgifterne til forsikringsselskabet.
* Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, hvis din forsikring skal dække skader efter skybrud:

* Forsikringen dækker, når der er tale om voldsomt skybrud.
* Det betyder, at nedbøren er så kraftig, at “utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer” ikke kan klare afledningen af vandet. Det betyder mere end 40 millimeter regn på 24 timer eller mere end 15 millimeter på en halv time.
* Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.
* Er der faldet mindre end 30 millimeter på et døgn eller 15 millimeter på en halv time, dækker forsikringen normalt ikke.
* Du kan tjekke, om der har været skybrud på din adresse på forsikringsvejret.dk

Kilde: Forsikring og Pension.

– Vi har eksempler på, at folk har stået med regninger på mellem 100.000 og 150.000 kroner, fordi de ikke har fået ordentlig rådgivning om forsikring, siger han.

Powered by Labrador CMS