Danmark er verdens mindst korrupte land – igen

Danmark er endnu en gang blevet udnævnt til det land i verden med mindst korruption. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Transparency International har igen Danmark som duks på sin korruptions-rangering af verdens lande

Korruption er et noget nær ukendt begreb herhjemme. Endnu en gang har organisationen Transparency International kåret Danmark til verdens mindst korrupte land.

I organisationens årlige korruptionsindeks, der måler korruption i form af magtmisbrug, hemmelige aftaler og bestikkelse, får Danmark 92 ud af 100 mulige point. Det er en lille forbedring i forhold til de foregående år, hvor Danmark også toppede indekset.

På pladserne umiddelbart efter Danmark kommer New Zealand, Finland, Sverige og Norge. Tyskland er nede på 12.-pladsen, Storbritannien indtager 14.-pladsen, mens USA må tage til takke med en delt 17. plads.

I bunden af indekset finder man lande som Somalia, Nordkorea og Sudan.

– Korruptionsindekset for 2014 viser, at den økonomiske vækst svækkes og bestræbelser på at bekæmpe korruption falmer, når ledere og højtstående embedsmænd misbruger deres magt og udnytter offentlige midler til personlig vinding,« siger formanden for Transparency International, José Ugaz, i en pressemeddelelse.

– Lande i bunden bliver nødt til at vedtage radikale ændringer for at bekæmpe korruption til fordel for deres folk. Lande i toppen af indekset bør sikre, at de ikke eksporterer korruption til underudviklede lande, tilføjer han.

Indekset viser også store ændringer for lande som Tyrkiet og Kina, der falder markant ned ad listen.

Tyrkiet får 45 point og går dermed fem point tilbage, hvilket er landets laveste score i mere end et årti, mens Kina mister fire point og opnår i alt 36 ud af 100 point.

Det fremgår ligeledes af korruptionsindekset, at mere end to tredjedele af de 175 oplistede lande opnår mindre end 50 point.

Powered by Labrador CMS