Danmark har officielt fået landets 15 smukkeste steder – er du enig i vurderingen?

Jury har på baggrund af 1.670 borgerforslag valgt de 15 skønneste pletter på danmarkskortet i ny naturkanon. To steder i Østjylland er blevet udvalgt

Vind Hede i Midtjylland er blandt de 15 udvalgte punkter. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE OG LÆS OM RESTEN AF DE SÆRLIGT UDVALGTE STEDER I DANMARK.
Vind Hede i Midtjylland er blandt de 15 udvalgte punkter. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix. KLIK VIDERE OG SE OG LÆS OM RESTEN AF DE SÆRLIGT UDVALGTE STEDER I DANMARK.
Udgivet Opdateret

Danmark har fået en ny naturkanon, der rummer 15 af de skønneste pletter på danmarkskortet.

De blev tirsdag formiddag præsenteret af Danmarks Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), ved Jernhatten på Djurslands østkyst tæt på Ebeltoft.

Og det var ikke tilfældigt, at det var her, præsentationen fandt sted. To af pletterne findes nemlig i Østjylland. Den ene plet er Mols Bjerge, mens den anden netop er Jernhatten.

Det er en jury bestående af otte fagfolk og naturformidlere, der på baggrund af 1.670 forslag fra borgerne har udpeget de unikke naturområder.

– Det er en god ide, fordi det minder os om, at vi har noget dejlig natur i Danmark, som er værd at besøge, fortæller Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), til TV2 Østjylland.

500 blev til 15

I alt fordelte de mange stemmer sig på 500 natursteder. Der skulle dog kun udvælges tre naturperler i hver af landets fem regioner. Og her var Jernhatten, der hører ind under Mols Bjerge, én af de udvalgte i Midtjylland.

Jernhatten er en fredet bakke og udsigtspunkt, hvorfra man kan se øen Hjelm og store dele af det østlige Mols.

I galleriet kan du se og læse om de 15 smukke pletter, der udgør landets naturkanon.

Sofie de Magos Jensen er nabo til Jernhatten, og hun forstår godt, at stedet er blevet udvalgt.

– Det kuperede terræn, træernes formation og udsigten gør stedet helt specielt, siger hun og fortsætter:

– Jeg har et specielt forhold til Jernhatten. Jeg bliver rolig, når jeg kommer her.

Samme positive oplevelser har arkitekten Henrik Elstrup, når han besøger stedet.

– Man får en ny spændende oplevelse hver gang, man besøger stedet. Enten på grund af lyset, årstiderne eller de krogede og buede træer. Der er jo et uendeligt antal og som arkitekt, så går jeg meget op i former. Så jeg synes, det er inspirerende, siger han.

Naturen i fokus

Jakob Ellemann-Jensen (V) ønsker med kanonen at sætte ekstra fokus på naturen i Danmark.

– Naturen er her uanset hvad, men det er ikke altid, vi er opmærksomme nok på den. Jeg vil gerne, at vi passer rigtig godt på den natur, som vi har. Og forudsætningen for det er, at vi kender den og bruger den. Så det her er i virkeligheden en balancegang mellem benyttelse og beskyttelse, siger han.

Kriterierne for at komme med i den nye naturkanon er, at den enkelte lokalitet skal have ‘en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge’.

Desuden skal lokaliteten ‘have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi’.

Og endelig skal der skal være offentlig adgang til stedet, ligesom det har været en ambition at få alle landsdele repræsenteret.

I galleriet kan du se og læse om de 15 smukke pletter, der udgør landets naturkanon.

Powered by Labrador CMS