Danmark vil have ekstra Pfizer-vacciner

Der er lagt billet ind på flere.

Sundhedsminister Magnus Heunicke afholder pressemøde om vaccineplanen, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 23. december 2020. Desuden deltager direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.
Udgivet Opdateret

Danmark har lagt billet ind på at købe yderligere 2,6 millioner doser af Pfizer og BioNTechs coronavaccine. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Danmark har allerede en aftale om at modtage vacciner fra Pfizer og BioNTech, så 1,5 millioner danskere kan vaccineres. Der er også mulighed for at tilkøbe vaccinedoser til yderligere en halv million.

De nye aftale er indgået uden om EU, der ellers har stået for at lave forhåndsaftaler med selskaber, der prøvede at udvikle en coronavaccine. Også Tyskland er gået solo og har købt flere vacciner uden om EU. Tyskland har købt 30 millioner doser af vaccinen. De står også til at modtage 55,8 millioner doser fra EU-aftalen.

Problemet er opstået, fordi EU lavede flest forhåndsaftaler med franske Sanofi – ifølge tyske Spiegel efter fransk pres – i stedet for at prioritere Moderna og Pfizer, der nu absolut er nærmest en udrulning i EU.

Her kommet vaccinen

De første danskere vaccineres den 27. december på plejehjem i alle fem danske regioner, fremgår det også af pressemødet. Vaccinationerne begynder klokken 09 om morgenen. Magnus Heunicke fortæller, at vaccinationerne vil blive foretaget stort set simultant i regionerne.

Det er i alt fem plejehjem, hvor beboerne får de første danske vaccineskud. Det drejer sig om Kærbo i Ishøj, Blomstergården i Slagelse, Birkebo i Aalborg, Ankersgade I Aarhus og Ældrecenter Øst i Odense.

Lørdag den 26. december modtager Danmark den første levering af vaccinen, som består af tæt på 10.000 doser. Ugen efter vil der komme omkring 40.000 doser, inden der de kommende uger vil blive leveret tæt på 48.000 doser om ugen.

Hver dansker skal have to doser med tre ugers mellemrum af vaccinen. Landets plejehjem er hårdt ramt af coronasmitte. I sidste uge var der 240 nye tilfælde blandt beboerne og 48 nye dødsfald med coronavirus. Begge tal er det højeste registreret på plejehjem under coronapandemien. Det viste en ugentlig opgørelse fra Statens Serum Institut tirsdag.

I alt er 93 plejehjem landet over nu ramt af coronavirus, hvilket også er det højeste tal under pandemien siden marts. Der er 942 plejehjem i Danmark, hvor der er omkring 40.000 beboere.

De får den først

Her kan du læse, hvem der får vaccinen først i Danmark.

* Personer i risikogrupperne, som har underliggende sygdomme og tilstande, der øger risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus. Det gælder ældre og kronisk syge.

* Sundheds- og plejepersonale samt udvalgt personale på det sociale område, som har tæt kontakt med syge og personer i risikogrupperne.

* Personer i samfundskritiske funktioner, som ikke umiddelbart kan erstattes. Det gælder personer med en ekspertviden. Et eksempel på det er en kontrolrumsoperatør i energisektoren.

* Alle danskere vil på et tidspunkt blive tilbudt en vaccination mod coronavirus. Man vil få en henvendelse fra myndighederne om, hvor og hvornår man kan blive vaccineret.

* Borgere på eksempelvis plejehjem vil blive vaccineret på selve plejehjemmet. Personale i sundheds- og ældreplejen vil blive vaccineret på arbejdspladsen, mens det for andre vil ske i dertil indrettede vaccinationscentre i hele Danmark.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Berlingske.

Powered by Labrador CMS