Dansk barn smittet med frygtet sygdom

Det er 10 tilfælde af samme sygdom i 2019.

Hvis man har været i fare for at blive smittet af barnet på hospitalet, bliver man kontaktet. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Et 13 måneder gammlet barn har fået mæslinger. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Barnet har været indlagt på Sjællands Universitetshospital Roskilde, som efterfølgende konstaterede smitten.

Det betyder, at personer, der var på hospitalets børneafdeling mellem 12. marts klokken 21.30 til 13. marts klokken 10.15 kan være smittede af mæslinger. Personer i den gruppe er blevet kontaktet, forlyder det fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Endnu en smittet

Sagen er den 10. i 2019, hvor der er konstateret mæslinger i Danmark. Syv personer er formentlig forbundet en en skiferie i Val Thorens. To andre tilfælde er mere løst forbundne, mens det er usikkert, om det 13 måneder gamle barn er ramt af samme virus som en af de allerede nævnte.

Ifølge Ritzau var der i hele 2018 otte mæslinge-tilfælde i Danmark. I 2017 var der fire, mens det seneste store udbrud af mæslinger i Danmark var i 2011, hvor 84 blev smittede.

Alvorlige komplikationer

Styrelsen for patientsikkerhed skriver, at mæslinger er en meget smitsom sygdom, der kan ramme både børn og voksne.

Den kan i sjældne tilfælde føre til lungebetændelse eller hjernebetændelse, begge meget alvorlige komplikationer.

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

– Har man symptomer på mæslinger, og er man ikke vaccineret eller har haft sygdommen, skal man ringe til sin læge. Man skal ikke møde op uanmeldt, da mæslinger er meget smitsomt, og man dermed risikerer at smitte andre i venteværelset, siger Jeppe Nørgaard Rasmussen, overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed, i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS