Dansk Skype-milliardær lancerer selvkørende robotbude

Snart skal du måske dele fortov med robotter, der kører rundt og leverer ganske almindelige dagligvarer.

Foto: Det skriver Børsen./Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Danskeren Janus Friis, der blev mangemilliardær på Skype, kaster sig nu over et nyt projekt med selvkørende robotter.

Robotterne, der vejer ti kilo og mest af alt minder om en selvkørende støvsuger, vil i et rask gåtempo bringe pakker ud til kunder, der har bestilt levering via en medfølgende app. Det skriver Børsen.

»Vi ser det som en ny måde at sende ting på. Der er tale om en lille selvkørende robot, der ruller rundt ude på fortovene, er CO2-neutal og vil levere på det tidspunkt, hvor folk bestiller leveringen,« siger Janus Friis til Børsen.

Robotter ruller ud i 2016

Selskabet bag robotterne hedder Starship Techlonigies, som Janus Friis netop i dag har lanceret med den anden Skype-stifter, Ahti Heinli. Robotterne ruller allerede fra 2016 ud på gaderne i Londonbydelen Greenwich. Derefter vil robotterne blive lanceret i udvalgte byer i USA, mens robotterne forventes at indtage de danske fortove fra 2017.

Janus Friis erkender over for Børsen, at initiativet umiddelbart kan virke futuristisk, men peger på, at teknologien nu er så udviklet, at det simpelthen giver mening at introducere robotterne i gadebilledet.

»Jeg føler, at de her robotter falder ind i omverdenen på en måde, som kun vil blive opfattet som positivt. Det er først nu, at teknologen er til, at man kan lave selvkørende køretøjer, der kan navigere og forstå omverdenen, siger han.

Robotterne vil følge almindelige færdselsregler for fodgængere. Når robotten er fremme, kan kunden låse »maven« op, hvor pakken ligger, med en app.

Powered by Labrador CMS