Danske Martin kæmper mod flammerne i de svenske skove: Har sovet to timer siden onsdag

Beredskabsstyrelsen har sendt 27 brandmænd til Sverige for at hjælpe med slukningen af omfattende skovbrande

Udgivet Opdateret

27 danske brandmænd ankom natten til fredag til Ljusdal i Sverige, hvor omfattende skovbrande hærger.

Her skal de danske brandmænd assistere deres svenske kolleger i arbejdet med at få brandene under kontrol.

Over 80 skovbrande hærger Sverige, og danskerne er nu taget dertil for at aflaste deres svenske kolleger, der har kæmpet i dagevis.

Også italienske og norske brandmænd deltager i operationen.

Det bliver ikke til meget søvn

Sektionsleder hos Beredskabsstyrelsen Martin Vendelbo leder den danske indsats. Han blev udpeget til at lede den danske del af opgaven onsdag, og har med egne ord ikke sovet mere end to timer siden da.

Og heller ikke kollegerne, de frivillige brandmænd, der er indsat fra både danske kommuner og Beredskabsstyrelsen, kan forvente meget søvn, siger han:

– Det er hårdt arbejde, og mine folk, der blev indsat i nat, kom hjem for få timer siden. De ligger nu og sover. Dem der har fået mest søvn har fået omkring fem timers søvn, og skal til at rykke ud igen.

Danskerne hjælper svenskerne på landjorden. De hjælper til med vandforsyningen og laver standsningslinjer, der skal forhindre skovbrandene i at sprede sig yderligere.

Og selvom vi i Danmark også lider af mange brande i tørken, er det intet i forhold til Sverige, hvor over 700 hjælper til ved de største brande:

– Vi er glade for at have muligheden for at hjælpe vores kollegaer – men der er også noget faglig interesse i det, for det er ikke så tit, vi er med i så store operationer, siger Martin Vendelbo.

Kan ikke sige, hvor længe det skal tage

Egentlig var det planen, at den danske delegation skulle rejse hjem igen mandag. Men på grund af brandenes omfang er de indtil videre blevet enige med svenskerne om at forlænge operationen med indtil videre 72 timer, så de rejser hjem torsdag.

– Men vi er her selvfølgelig så længe, svenskerne har brug for det, siger Martin Vendelbo.

I galleriet ovenfor artiklen kan man se billeder af de danske brandmænds arbejde i Sverige.

Powered by Labrador CMS