Danske netbutikker solgte usikre masker

Sikkerhedsstyrelsen har foreløbigt bedt 12 danske netbutikker om at stoppe salget af usikre beskyttelsesmasker.

Udgivet Opdateret

Flere danske netbutikker er begyndt at sælge beskyttelsesmasker. Sikkerhedsstyrelsen har undersøgt en række af de beskyttelsesmasker, der sælges i danske netbutikker.

Heraf er 12 butikker blevet bedt om at stoppe med salget af beskyttelsesmaskerne, da butikkerne ikke har kunnet dokumentere, at maskerne lever op til kravene for værnemidler, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vigtigt er det særligt at holde øje med, om maskerne er CE-mærket, forklarer Sikkerhedsstyrelsen til Newsbreak.dk.

Løbende kontrol

Sikkerhedsstyrelsen har ført løbende kontrol med danske netbutikker, der har haft beskyttelsesværn som en del af deres sortiment. Produkter, hvor det er usikkert, om de lever op til reglerne, er blevet undersøgt nærmere af styrelsen.

Ind til videre har det omfattet 12 masker, der hverken har haft CE-mærkning eller en dansk brugsvejledning.

– Vi har købt nogle masker for at kunne se nærmere på dem, og i 12 tilfælde får forhandlerne en afgørelse fra os om, at de skal få bragt tingene i orden, siger Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Problemerne med beskyttelsesværnene har været mange. For nogle maskers vedkommende var kvaliteten ikke i top. Mens der var andre beskyttelsesmasker, hvor der ikke medfulgte en dansk brugsvejledning.

Til gengæld var der også butikker, der ved produktet havde skrevet, at det overholdt gældende regler for beskyttelsesværn, selv om produktet ikke var CE-mærket.

Hvis ikke maskerne eller andet beskyttelsesværn lever op til kravene, så kan Sikkerhedsstyrelsen give et påbud om, at netbutikken ikke må sælge produktet mere. Det er sket med beskyttelsesmasker i 12 danske netbutikker. Derudover kan butikkerne også blive bedt om at informere de kunder, der har købt beskyttelsesværn om, at der ikke er dokumentation for, at de eksempelvis beskytter mod skadelig bakterier.

Skal fungere som værnemiddel

Sikkerhedsstyrelsen vil stadig være fokuseret på at undersøge værnemidler solgt i danske butikker fremover.

– Vi vil fortsat holde øje med de beskyttelsesmasker, der sælges i Danmark i øjeblikket. Der kommer mange nye forhandlere til, men kravene er de samme for alle: Hvis noget sælges som et værnemiddel, skal det også fungere som et værnemiddel, siger Stine Pedersen.

Som udgangspunkt er beskyttelsesmasker og andre værnemidler forbeholdt personer i sundhedssektoren ligesom frisører, kiropraktor, tatovører og lignende også har gjort brug af dem efter genåbningen af Danmark.

Hvis man skal være på den sikre side og erhverve sig en beskyttelsesmaske, der lever op til kravene for værnemidler, så er der flere ting, man kan holde øje med.

– Tjek, at masken er CE-mærket, og at der følger en brugsanvisning med, lyder det fra pressevagten ved Sikkerhedsstyrelsen til Newsbreak.dk.

– Generelt skal man som forbruger være skeptisk og bruge sin sunde fornuft. Og man skal selvfølgelig stadig følge myndighedernes anvisninger om håndvask og afstand, selvom man bruger ansigtsmasker eller andre værnemidler.

Powered by Labrador CMS