Danske soldater i Letland mangler ammunition: Vi falder i niveau

Manglen på ammunition til træning er i sidste ende et spørgsmål om liv og død, kritiserer udsendt soldat

Udgivet Opdateret

Det var med ganske få dages varsel, at 350 danske kampsoldater i begyndelsen af maj blev sendt til Letland. 

Missionen var klar: Putin skal afskrækkes. 

Og hvis den russiske præsident angriber Letland, skal de danske soldater hjælpe med at forsvare landet.

Men i den danske lejr i Letland advarer soldaterne nu om, at de ikke kan holde deres niveau højt til skarp kamp.

De er nemlig gået glip af vigtig træning, fordi ammunitionen til uddannelse ikke fulgte med, da kampbataljonen drog østpå. 

Det skriver dr.dk.

Danske soldater på Adazi militærbasen i Letland, torsdag den 31. marts 2022.
Danske soldater på Adazi militærbasen i Letland, torsdag den 31. marts 2022.

Træningsaktiviteter aflyst

Flere træningsaktiviteter er blevet aflyst, fordi der ikke har været ammunition til dem, bekræfter Forsvarskommandoen.

Det er ultimativt et spørgsmål om liv og død, understreger 41-årige Dennis, der er overkonstabel af 1. grad og fællestillidsrepræsentant for cirka 300 konstabler og korporaler i kampbataljonen i Letland.

- Det gør, at man falder i niveau. Og hvis Putin vælger at krydse grænsen hertil, så er man ikke 100 procent klar, siger Dennis, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke ønsker, at hans efternavn fremgår i historien.

Kan koste liv

Hans frustration over manglen på ammunition til uddannelse deles af flere officerer, DR Nyheder har talt med.

- Det kan jo koste mit liv eller andre folks liv, hvis Putin vælger at rulle over grænsen, siger Dennis.

Han har 20 års erfaring i Forsvaret og har været udsendt adskillige gange - blandt andet to gange til Helmand i Afghanistan.

Oberst Jens Lønborg erkender, at de udsendte soldater ikke har haft nok ammunition med til Letland.

- Jeg er desværre enig i, at der manglede uddannelsesammunition fra starten. Det kom ikke med derover, da man tog afsted, siger Jens Lønborg, der er chef for operationsafdelingen i Forsvarskommandoen, som har ansvaret for de udsendte soldater.

Logistisk problem

Hvorfor kom den ikke med fra start?

- Det er et logistisk problem, som ikke blev løst i tide. Det burde have været med, og det kom det ikke, så det er en fejl.

Obersten understreger, at kampbataljonen fra start har haft skarp ammunition, der skal bruges i tilfælde af et russisk angreb. Han forsikrer samtidig, at der er løs og skarp ammunition til træning på trapperne:

- I den her uge er en del af det kommet, og det seneste, jeg har hørt fra vores logistikere er, at senest i næste uge er alt, som skal være der.

Burde ikke ske

Hvordan kan det ske?

- Det er der ikke nogen god forklaring på. Det burde ikke ske.

- Ammunition er ikke som at transportere alt muligt andet. Det tager lidt længere tid at få de nødvendige tilladelser og alt muligt andet. Så man kan ikke bare sige "Vi mangler ammunition, nu kører vi det derover", siger Jens Lønborg.

Obersten kan "et stykke hen ad vejen" godt følge soldaternes kritik af, at de mister niveau, når de ikke kan træne med ammunition hele tiden. 

Ikke kritisk

Men han mener ikke, at soldaterne i deres tid i Letland kan have mistet "kritisk niveau".

- Man kan jo træne alt muligt, selvom man ikke har ammunition. At man ikke lige får skudt det samme antal patroner, som man plejer, det mister man ikke kritisk niveau af.

- Der er skydeøvelser, der er blevet aflyst. Men man kan godt køre på øvelser og træne militære formationer, teknisk og taktisk indøvelse uden ammunition, siger Jens Lønborg.

I camp Niflheim i Letland understreger Dennis, at han har tiltro til, at hans chefer i Forsvaret gør, hvad de kan for at sikre ammunition.

- Vi får lidt drypvis, men ikke i den dur, vi vil have. Vi mangler næsten alle kaliber – både skarpt og løst, siger han og tilføjer, at det er et generelt problem i hele Forsvaret:

- Det er også det, jeg hører på vandrørene hjemmefra.

Forsvarskommandoen afviser, at der skulle være en generel mangel på ammunition til den løbende uddannelse. Oberst Jens Lønborg medgiver dog, at lagrene ikke bugner med krudt og kugler til en eventuel krig.

- Der har der uden tvivl været nogle mangler – og der er også stadigvæk noget, der skal bygges op, siger han.

Powered by Labrador CMS