Danske sygehuse bruger for meget på medicin

Regionerne kan spare millioner på medicin. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

De danske sygehuse bruger for mange penge på medicin. I hvert fald hvis man sammenligner med sygehusene i Norge.

Det har regionernes lægemiddelorganisation, Amgros, gjort, og ifølge DR Nyheder viser beregningen, at regionerne kunne have sparet 500 millioner kroner sidste år, hvis de havde fået medicinen til samme pris som i Norge.

»Vi kan konstatere, at der er store betydelige varer (lægemidler, red.), som er op til 40 procent billigere i Norge. Det er mig ganske uforståeligt,« siger direktør Flemming Sonne fra Amgros til DR.

Organisationen har undersøgt priserne på 25 lægemidler, der tilsammen udgør knap halvdelen af medicinudgifterne på de danske sygehuse. Analysen viser, at vi betaler 17 procent mere, end sygehusene i Norge betaler, og det skyldes, at de norske sundhedsmyndigheder fastsætter lavere maksimalpriser, når de forhandler aftaler med medicinalselskaberne.

Men i koncernchef Ida Sofie Jensen fra brancheforeningen Lægemiddelindustrien mener ikke, at det er den rigtige vej at gå. Hun frygter, at et norsk prisloft vil føre til mindre forskning og udvikling af nye lægemidler.

»Det kan de gøre i Norge, fordi de lever af olie og lakseopdræt. Vi lever af forskning og innovation af lægemidler,« siger koncernchefen til DR.

Powered by Labrador CMS