Danske unge: Kvinder skal tage sig af vasketøj

Danske unge mener, det er kvinderne, der skal tage sig af vasketøjet. Foto: iris/Scanpix (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Det er stadig kvinderne, der skal klare vasketøjet i de danske hjem.

For selv om unge mellem 17 og 20 år forventer, at de huslige pligter skal være fordelt ligeligt mellem begge køn, når de stifter familie, så regner 39 procent af mændene og 41 procent af kvinderne alligevel med, at det er kvinderne, der står for at få vasket familiens tøj.

Det viser en undersøgelse, som erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy har foretaget, skriver Politiken.

Historien gentager sig selv, lyder det fra direktør for Kvinfo, Nina Groes, som synes, det er trist at se en reproduktion af kønsstereotype mønstre, hvor unge forventer, at kvinder står for for eksempel rengøring og madlavning, mens mændene klarer hjemmets »gør det selv«-arbejde.

»På mange måder er de unge bare realistiske, for deres forventninger afspejler den virkelighed, der er i dag. Vi ved, at kvinder stadig lægger mere tid i arbejde i hjemmet, og at arbejdet er fordelt på mande- og kvindeområder. Kvinderne tager sig af rengøring og tøjvask, mens mænd for eksempel klarer havearbejdet. Men jeg synes, det er skræmmende, at de unge fastholder hinanden i så gammeldags forestillinger om, hvad mænd og kvinder skal og kan,« siger Nina Groes til Politiken.

Powered by Labrador CMS