Dansker blandt anholdte i international hackersag

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Som et led i en international politiaktion er en 20-årig ung mand blevet anholdt på Midtsjælland, sigtet for at have taget del i et internationalt hackernetværks cyberkriminelle aktiviteter.

Darkode hedder det online-fællesskab, der ifølge myndighedernes oplysninger blandt andet har gjort sig skyldige i at handle med hashprodukter, sælge kreditkortoplysninger og andre cyberkriminelle handlinger.

Den 20-årige danskers rolle skulle have været at afprøve ondsindede koder, som andre i netværket har skabt.

»Han har fået nogle programmer af andre, som han har skullet kvalitetssikre for at se, om de virkede efter hensigten. Der er tale om programkoder, der skal inficere og gøre skade på andres computere,« oplyser politikommissær Niels Kristoffersen fra Midt- og Vestsjællands Politi til Berlingske Nyhedsbureau.

Tirsdag morgen klokken 06.00 rykkede betjente fra Midt- og Vestsjællands Politi ud på den 20-åriges bopæl, hvor han blev anholdt, og hjemmet blev ransaget.

Ved et efterfølgende forhør har den 20-årige erkendt at have udført nogle af de handlinger, han er sigtet for, men han har forklaret, at hans hensigt ikke har været at begå noget ulovligt, fortæller Niels Kristoffersen.

Politiet skal nu undersøge det udstyr, man har konfiskeret fra den 20-årige mand, der er blevet løsladt igen.

Det er ikke myndighedernes vurdering, at den 20-årige har haft nogen økonomisk gevinst ved at bidrage til ulovlighederne.

Aktionen tirsdag var verdensomspændende, og myndigheder slog synkront til i 20 lande. I alt er 70 personer blevet anholdt verden over.

I spidsen af efterforskningen stod tunge efterforskningsmyndigheder som amerikanske FBI og europæiske Europol. Herhjemme samarbejdede Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og Midt- og Vestsjællands Politi om at optrevle den danske forbindelse.

Niels Kristoffersen kalder samarbejdet på tværs af landene for forbilledligt.

»Det er lige nøjagtig et eksempel på, at vi skal kunne arbejde sammen på tværs af landegrænser i de her sager. Det samarbejde, vi har haft med FBI og Europol, har været forbilledligt, og det er hverken første eller sidste gang, vi kommer til at skulle arbejde sammen på det her område,« siger politikommissæren.

Den 20-årige er sigtet efter straffelovens paragraf 263 og kan i værste fald blive idømt op til seks år fængsel.

Powered by Labrador CMS