Danskere bryder loven på stribe

Københavns Politi og Toldstyrelsen har de seneste måneder oplevet en stor stigning i antallet af konfiskerede pebersprays, der er bestilt online i udlandet.

Udgivet Opdateret

Fra indgangen til 2019 har det æret lovligt i Danmark at købe og opbevare en peberspray i hjemmet, hvis man er over 18 år.

Men der er en række regler, der skal følges, når man investerer i våbnet – blandt andet må de kun købes hos godkendte forhandlere i Danmark.

Den regel lader det til, at mange ikke kender, lyder det nu fra Københavns Politi, der har oplevet en markant stigning i indkøb af ulovlige pebersprays på nettet:

– Det er vores indtryk, at mange ikke kender reglerne for køb af pebersprays og derfor har bestilt en peberspray via nettet. Men det er ulovligt, og  derfor råber vi nu vagt i gevær, så folk er klar over, hvordan reglerne er indrettet, siger politikommissær Morten Westerdahl, der er leder af Sektion for Ulovlig Import hos Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Stigende problem

Kontroldirektør i Toldstyrelsen Preben Buchholtz genkender billedet af ulovlige pebersprays som et stigende problem:

– Vi har gennem den seneste tid set flere hundrede sager med pebersprays, der er købt i udlandet, blandt andet via internetbutikker. Vores toldere ved grænserne og i postcentrene tilbageholder alle de ulovlige pebersprays, de finder, og overdrager dem efterfølgende til politiet, siger han i en pressemeddelelse.

De senere år har politiet og Toldstyrelsen skærpet indsatsen mod ulovlig import af våben og narkotika. Det har blandt andet betydet, at Københavns Politi den 1. december 2018 oprettede en ny Sektion for Ulovlig Import. Her bliver pakkerne vurderet. Hvis de indeholder ulovlige genstande, bliver sagerne sendt ud til den politikreds, hvor den bestillende part har adresse. Herfra behandler kredsene sagerne, for eksempel bødestraf ved ulovlig import af peberspray.

Peberspray kan give blindhed i en halv time

null

– Det gælder om at finde en forhandler, der har tilladelse til at forhandle peberspray. Herefter må man gerne transportere den hjem, men man må for eksempel ikke have en række ærinder på vejen – så man skal lige planlægge indkøbsturen, så peberspray-indkøbet er ens sidste stop, siger politikommissær Morten Westerdahl.

Powered by Labrador CMS