Danskere støtter: Jeg er JP

Foto: Pascal Pochard Casabianca/Scanpix
Udgivet Opdateret

Hvorfor siger ingen »Jeg er JP«, når så mange siger »Jeg er Charlie«?

Sådan spørger initiativtagerne bag en ny støtteaktion, som finder sted fredag klokken 14 foran JP/Politikens Hus i København.

Aktionen sker godt en uge efter terrorangrebet mod det franske satiremagasin, som flere gange har afbildet profeten Muhammed ved blandt andet at genoptrykke nogle af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i 2006.

»Som journalist og publicistisk sindet menneske vil jeg bakke op om, at man ikke kan sige, at man er Chalie Hebdo uden også at sige, at man er Jyllands-Posten,« lyder det fra programchef Mads Brügger fra Radio24syv, som er en af deltagerne i fredagens støtteaktion.

Ifølge Brügger er det på tide at bakke op om Jyllands-Posten. Faktisk kommer støtten ifølge hans mening alt for sent, da Jyllands-Posten længe har stået alene i kampen for basale, »publicistiske« rettigheder:

»Støtten skulle have været kommet meget, meget tidligere, vil jeg sige. Men bedre sent end aldrig,« siger Mads Brügger.

Programchefen mener, at støtteaktionen er en form for »sandhedens time«, hvor folk tvinges til at vælge side.

»Det er meget vigtigt, at man klart og hver især tilkendegiver, hvor man står i den her konflikt. Nu har vi gennem de sidste ti år løbende diskuteret, om ytringsfriheden er truet eller ej. Den debat må høre op, for det er den. Med det hændte in mente så synes jeg, det er vigtigt, at man hver især træder i karakter nu,« fastslår han.

Støtteaktionen arrangeres af kulturmagasinet DOXA, og i begrundelsen for aktionen lyder det blandt andet:

»Vi er JP, fordi vi mener, at det var journalistisk rigtigt at trykke tegningerne i 2005. Men vi er også JP, fordi vi som JP indrømmer og anerkender, at terror, trusler og vold virker. Ligesom JP, så tør vi heller ikke trykke JPs Mohammed-tegninger i dag.«

Blandt de øvrige tilmeldte til aktionen er blandt andre foredragsholder og tidligere politiker Naser Khader, debatredaktør Niels Ivar Larsen fra information, forfatter Hassan Preisler, chefredaktør Claus Christensen fra filmmagasinet Ekko og professor Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Powered by Labrador CMS