Danskerne er dødtrætte af midlertidige job

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Stor frustration og konstant utryghed. Det er virkeligheden for tusindvis af danskere, der har svært ved at få et fast job og er tvunget til at sige ja til den ene midlertidige kontrakt efter den anden.

Mere end hver anden vikar, sæsonarbejder og projektansatte er utilfreds med at være i en tidsbegrænset stilling. Det viser en ny analyse fra tænketanken Cevea, skriver Ugebrevet A4.

Analysechef hos Cevea Frank Skov er ikke i tvivl om, hvorfor midlertidige ansættelser er så upopulære. De korte kontrakter gør det lettere for arbejdsgivere ikke at betale pension, barsel, ferie og andre goder, som vikarernes fastansatte kolleger og fagfæller nyder godt af, mener Frank Skov. Og især lønnen halter bagefter.

»Gennem de her midlertidige ansættelser får folk en løn, der ligger væsentligt under, hvad andre får i samme branche. Virksomhederne kan holde dem på de her vilkår, fordi der er så mange, især unge, der bare vil have et job,« siger Frank Skov til Ugebrevet A4.

Han peger på, at vilkårene for midlertidigt ansatte er blevet ringere med tiden. Ifølge Cevea tjener midlertidigt ansatte 19 procent mindre i timen end deres fastansatte kolleger i samme branche. I 2006 var forskellen 10 procent.

»Det her giver virksomhederne mulighed for at holde et lavere lønomkostningsniveau,« siger Frank Skov.

Og som ledig er det umådeligt svært at takke nej til tilbuddet om en midlertidig stilling til trods for de ringere vilkår, mener næstformand i LO Lizette Risgaard.

»Med alle de mennesker, som står i kø for at få et arbejde, er et midlertidigt job på ringere vilkår ofte et tilbud, folk ikke kan sige nej til,« siger hun til Ugebrevet A4.

Men Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, mener ikke, at løntrykkeri og ringere vilkår for midlertidigt ansatte er et udbredt fænomen.

»Virksomhederne er interesserede i at tiltrække de rette medarbejdere til de job, de udbyder, og lovgivning på området er med til at sikre midlertidigt ansatte de samme vilkår som fastansatte i sammenlignelige stillinger,« siger Peter Halkjær.

Han understreger, at langtfra alle vikarer er trætte af deres korte kontrakter.

»Man skal passe på ikke at tale midlertidige ansættelser ned, for det er jo langtfra alle midlertidigt ansatte, der er utilfredse,« siger han og uddyber:

»En midlertidig stilling kan give et vigtigt erfaringsgrundlag og være en måde at få indsigt i forskellige typer af arbejdskulturer og opgaver. Det er samtidig en god måde for både arbejdsgiver og arbejdstager lige at se hinanden an, inden en fast stilling kommer på tale.«

Det er Frank Skov fra Cevea enig i.

»Det er vigtigt at huske, at mange, især unge mennesker, trives med at have den her type ansættelser, hvor de hopper fra projekt til projekt og er deres egen herre. Det er først, når folk får børn og fast ejendom, at det pludselig er rigtig vigtigt med en forudsigelig indtægt,« siger Frank Skov til Ugebrevet A4.

BNB

Powered by Labrador CMS