Danskerne har mistet overblikket: Mange betaler unødig høj elregning

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Tablets, fjernsyn og spillekonsoller. De eldrevne apparater til underholdning udgør i dag 40 procent af danske husstandes samlede elforbrug, en stigning på 32 procent over de seneste ti år.

Men selv om de årlige energiudgifter løber op i titusindvis af kroner, har mange danskere opgivet at følge med i elmålerens gøren og laden. Således har 28 procent af danskerne mistet overblikket over husstandens samlede energiforbrug. Det viser en ny undersøgelse fra NRGi og Spar Nord.

Og det er ærgerligt, for netop på elregningen er der mange penge at spare, forklarer energirådgiver i NRGi Benny Hebsgaard.

»I ni ud af ti tilfælde vil danske husstande kunne opleve en reduktion i strømforbruget på mellem ti og 25 procent ved at udskifte hjemmets strømslugere med mere energieffektive modeller, slukke for lys og apparater, der står på standby, og i det hele taget være bevidst om sin husstands strømforbrug,« siger Benny Hebsgaard.

Ifølge hans kollega, energirådgiver Michael Mortensen, mister mange danskere overblikket over deres elregning ganske enkelt fordi, deres regninger kører over Betalingsservice:

»Mange er simpelthen ikke klar over, hvad de betaler for. Men hvis man nu rent faktisk går ind og kigger på sin elregning, så er det meget nemmere at danne sig et overblik og se, hvor der er mulighed for at spare,« siger han.

Ifølge beregninger fra NRGi beløber elregningen alene sig til mellem 9.000 og 12.000 kroner årligt for en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn i et parcelhus.

Sådan sparer du penge

Vil man spare nogle penge, er det en god idé at tjekke sin elmåler jævnligt og danne sig et overblik over de poster i hjemmet, der bruger strøm. Flere energiselskaber udlåner også gratis intelligente elmålere med tilhørende applikationer til mobilen, som gør det nemt at følge husstandens elforbrug.

Ifølge NRGi er det især i de kolde måneder, der er penge at spare ved at gå sit elforbrug efter i sømmene. I gennemsnit har danske husstande et merforbrug på 13 procent i vintermånederne. Det svarer til, at danske husstande bruger en milliard kroner ekstra i vinterperioden på at have lyset tændt og holde gang i de elektriske apparater.

I ni ud af ti tilfælde vil danske husstande kunne opleve en reduktion i strømforbruget på 10-25 procent ved at optimere hjemmet med energieffektive apparater og i det hele taget være bevidste om forbruget.

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGI og Spar Nord. Der er gennemført 1.004 interviews med danskere i alderen 18-74 år.

Kilde: NRGI og Spar nord

Powered by Labrador CMS