Danskerne skændes over rod i hjemmet

Foto: Colourbox.com (Modelfoto).
Udgivet Opdateret

Hver femte af os skændes med vores partner eller samlever hver eneste måned, når det roder i vores hjem. Det viser en ny undersøgelse.

Der er ikke langt til uoverensstemmelser og sure miner, når tøjet flyder alle vegne i soveværelset, regningerne er spredt udover hele boligen, og køkkenbordspladsen er optaget af blendere, røremaskiner og brødristere.

Således viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Snabbasvar for Elfa, der producerer reolsystemer, at knap hver femte dansker mindst en gang om måneden skændes over uorden i hjemmet, ligesom 20 pct. svarer, at de ikke er tilfredse med deres opbevaringsmuligheder i boligen.

– Selvom langt de fleste danskere svarer, at de er gode til at holde orden i hjemmet, så er det ikke så overraskende, at den huslige orden af og til kan afføde nogle diskussioner. Uorden kan ofte virke stressende i en i forvejen travl hverdag, hvor oprydning og organisering af hjemmet kun er én af de mange bolde, vi har i luften – og har man ikke de fornødne opbevaringsmuligheder og skabsplads, så bliver der hurtigt taget alternativer i brug, og pludselige ligger gårsdagens tøj på stolen i soveværelset og papirerne ligger og flyder, hvor der nu er plads til dem, siger Lars Rudolfsen, der er opbevaringsekspert og sales manager hos Elfa i Danmark.

Tænk ud af skabet

Opbevaringsmulighederne i de danske hjem er ofte så dårlige, at man simpelthen er nødt til at finde alternativ opbevaringsplads uden for hjemmets fire vægge. Således svarer 39,2 pct., at de har været nødt til at benytte sig af opbevaring uden for hjemmet, og 42,4 pct. svarer, at de tror, de kunne have undgået det, hvis de havde haft smartere former for opbevaring i deres bolig.

– Den mest oplagte løsning på konflikter omkring uorden i hjemmet på grund af manglende plads er selvfølgelig at få mere af den. Det kan dog virke uoverskueligt og endda umuligt, hvis man for eksempel bor i en mindre lejlighed eller i et hus uden indbygget skabsplads. Men der findes et hav af løsninger, der både er fleksible, smarte og kan være næsten ganske usynlige. Nøgleordet her er at udnytte sin plads optimalt, siger Lars Rudolfsen.

Flest kvinder holder orden i hjemmet

Undersøgelsen viser samtidig, at det er de danske kvinder, der tager teten i forhold til at holde orden i hjemmet. Således svarer 83,9 pct. af kvinderne, at de tager det primære ansvar for, at der er rent og pænt i hjemmet, mens kun 48,5 pct. af mændene svarer det samme. Samtidig svarer 39,6 pct. af mændene, at det er deres partner, der tager ansvaret mod kun 5,8 pct. af kvinderne, der mener det samme om deres partner.

Fem gode råd til smartere opbevaring i hjemmet

1.    Tænk over, om du virkelig har brug for alt, hvad du har i dine skabe og din øvrige opbevaring. Har du for eksempel tøj eller andre ting, der kan smides ud eller gives væk? Man bliver ofte overrasket over, hvor meget man har liggende, som ikke længere bruges.

2.    Udgangspunktet er den tilgængelige plads, du har. Mål grundigt bredde, højde og dybde, før du beslutter dig for, hvilken opbevaringsløsning, du vælger.

3.    Når du organiserer din garderobe, så placer tøjet sådan i skabet, som du bærer det på kroppen. For eksempel trøjer øverst, bukser i midten og strømper og sko nederst. Det vil virke naturligt at placere tøjet sådan, og på den måde bliver det også nemmere at holde orden i garderoben.

4.    Hylderne bør ikke være for dybe. Skabet bliver hurtigt uorganiseret, hvis der er noget man ikke kan se eller nå. Mindre dybe hylder, der er placeret tættere på hinanden, har plads til flere bunker af tøj, og er nemmere at sortere og organisere.

5.    Fjern tingene fra gulvet. Jo mere gulv man kan se, jo større vil følelsen af orden være. Og det vil ligeledes være nemmere at rydde op og gøre rent.

Kilde: Christine Dahlman, opbevaringsekspert, Elfa

Powered by Labrador CMS