Danskerne skal lære at presse deres bank

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Forbrugerne ved godt, at de kan forhandle sig til bedre vilkår i banken, men hver tredje forsøger sig ikke engang. Et nyt onlinespil skal give mulighed for at træne hjemmefra.

Det er Penge- og Pensionspanelet som har undersøgt danskernes holdning til bankforhandlinger, og 63 procent mener, at de vil kunne opnå bedre vilkår, hvis de forhandler med banken. Tre ud af ti siger direkte, at de ikke ved, hvordan man forhandler, og hver anden savner den nødvendige viden til det.

Derfor lancerer Penge- og Pensionspanelet sammen med Finansforbundet, Finansrådet og Forbrugerrådet Tænk det såkaldte bankspil, som skal klæde danskerne bedre på til at presse bankens priser og lånevilkår.

Spillet er gratis og giver et overblik over de temaer, som vil komme op i løbet af en samtale med banken. Samtidig understreges rollefordelingen mellem bankrådgiver og kunde, svære ord og begreber forklares og der gives deciderede fifs til den konkrete forhandlingssituation.

For eksempel rådes forbrugeren til at være en »insisterende krejler«:

»Du skal være insisterende og vedvarende for at få en lavere pris på et tilbud. Det er måske ikke helt nemt, men hvor intet vover, intet vinder. Hvis bankrådgiveren i første omgang siger nej, skal du ikke nødvendigvis tage det for et endegyldigt svar, men i stedet argumentere for hvorfor dit krav er rimeligt, også selvom du måske føler lidt, at du presser citronen,« lyder en del af rådet.

»Det er overraskende, at så mange danskere ikke gør noget aktivt for at forhandle en favorabel aftale bankaftale hjem – om det er med egen bank eller en konkurrerende bank, for måske kan man spare penge, finde løsninger, der passer bedre til ens økonomi, eller også får man i hvert fald den tilfredsstillelse at vide, at man faktisk allerede har det bedste tilbud. Vi vil meget gerne hjælpe danskerne til at stå stærkere i forhandlingssituationer med banken, og det er formålet med Bankspillet,« siger projektmedarbejder og fuldmægtig Morten Holm Steinvig, fra Penge- og Pensionspanelet.

Powered by Labrador CMS