Danskerne vil låse bilerne for fulde folk

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Er alkoholpromillen over 0,5, er det forbudt at køre bil. Men ud over samvittigheden er der ikke noget der forhindrer fulde folk i at sætte sig bag rattet, dreje nøglen og trille af sted.

Men hvis det står til et stort antal danskere, skal alle biler udstyres med såkaldte alkolåse, der gør spritkørsel umulig. En Gallup-undersøgelse, som forsikringsselskabet Gjensidige Forsikring har fået lavet, siger fire ud af ti adspurgte, at alkolåse skal være lovpligtige i danske biler.

En alkolås kræver et pust fra bilens chauffør, og hvis den registrerer for meget alkohol i udåndingsluften, kan bilen ikke startes.

Gjensidige Forsikrings koncerndirektør, Kim Rud-Petersen, er godt tilfreds med undersøgelsens resultat, som han mener, er et udtryk for en sund holdning til trafiksikkerhed.

»Det er meget positivt, at så mange danske bilister gerne vil bidrage til at øge trafiksikkerheden på vejene,« siger han i en pressemeddelelse.

I 2013 mistede 41 personer livet i spiritusrelaterede ulykker, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er dobbelt så mange som året før, og alkoholuheld er dermed langt fra et problem, der hører fortiden til.

Kim Rud-Petersen efterlyser en holdningsændring til det at blande alkohol og bilkørsel.

»Først og fremmest handler det om, at vi må gøre op med den kultur, hvor man godt lige kan køre bilen hjem på et par øl. Spritbilisme er uansvarligt, og når vi kan se, hvor mange mennesker det slår ihjel hvert år, er det nedslående, at det bliver ved,« siger han.

Mens 40 procent af de adspurgte siger, at alkolåse skal være lovpligtige i alle biler, mener 43 procent, at de kun skal være et krav for bilister, der allerede har en dom for spirituskørsel.

Powered by Labrador CMS