Danskerne: Vores alkoholvaner er da ufarlige

IRIS/SCANPIX
Udgivet Opdateret

Kun 3,3 procent af danskerne mener, at de har et skadeligt alkoholforbrug, men det er langt fra officielle vurderinger.

En øl i ny og næ, et glas vin til middagen og en drink fredag aften.

Danskerne nyder alkohol i høj grad, men kun 3,3 procent mener, at deres alkoholforbrug er skadeligt. Det viser en ny repræsentativ spørgeundersøgelse foretaget af Voxmeter for Blå Kors Danmark.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er det dog helt op mod 8,5 procent af danskerne, der på en typisk uge overskrider højrisikogrænsen på 14 genstande for kvinder og 21 for mænd.

Den manglende erkendelse hos danskerne kommer ikke bag på generalsekretæren hos Blå Kors Danmark, en kristen social organisation som hjælper alkoholmisbrugere.

– Tallene fortæller os det, vi godt ved, nemlig at det er svært at erkende, at man har et overforbrug eller et misbrug, siger Christian Bjerre til Newspaq.

Det bakker psykolog og centerleder på Blå Kors’ behandlingscenter i Taastrup, Helle Kjær, op om.

– Det er for de fleste mennesker en meget svær erkendelse, der ses som et nederlag. Vi er så vant til, at succes er lig med, at man har styr på sig selv og sit liv, siger hun til Newspaq.

Uanset om man balancerer på Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse eller drikker mere end anbefalingerne, bevæger man sig på grænsen af et risikabelt forbrug. For når højrisikogrænsen jævnligt bliver overskredet, er der ifølge Sundhedsstyrelsen stor risiko for at ende med at blive syg på grund af alkohol. Blandt andet fordi alkohol virker kræftfremkaldende.

Hos Blå Kors Danmark savner generalsekretæren fokus på danskernes skadelige alkoholforbrug og efterspørger en mere direkte omtale af problemet.

– Vi kunne godt tænke os, at politikerne gik mere ambitiøst ind på området og tilkendegav, at de ville gøre noget for at få de 8,5 procent ned til et lavere tal. På samme måde som man har gjort det med rygning i de senere år, siger Christian Bjerre.

Han påpeger, at ansvaret for erkendelse også ligger hos den enkelte, men at det i langt de fleste tilfælde er pårørende, som får fornemmelsen af et skadeligt alkoholforbrug.

Fordelt på regionerne er det flest københavnerne, som tror, at deres forbrug af alkohol er skadeligt. Færrest er det i region Sjælland, hvor kun 1,9 procent tror, at deres alkoholforbrug er skadeligt.

Newspaq

Powered by Labrador CMS