Dem skal du kende: 2019 byder på flere nye love og regler i trafikken

I 2019 er der flere nye regler i trafikken, der træder i kraft, og det er en god idé, hvis du kender dem.

Udgivet Opdateret

For trafikanter i Danmark er der nok at holde styr på i forvejen. 2019 byder på en række nye love, regler og ændringer af dem, der allerede findes. Vi har her samlet en række af de, der er vigtigst – og så du bør kende.

Mange taler om peberspray, siden det 1. januar blev gjort lovligt at være i besiddelse af i hjemmet, men for ejerne af de knap 2,5 millioner biler i Danmark er der andre love og regler, der får betydning.

Vi har samlet de vigtigste i galleriet over artiklen her.

En af de mest ventede love, der sandsynligvis også vil blive håndhævet i 2019, er stramningen af straffen for at betjene elektronik som mobiltelefon under bilkørsel.

Det er vedtaget, at det nu frem over skal koste et klip i kørekortet at blive taget i den lovovertrædelse. Tidligere har bilister med SMS-kløe kunnet slippe med en bøde på 1500 kroner.

Særligt ved den stramning er dog, fordi det er Rigspolitiets ansvar at håndhæve loven, så kan netop håndhævelsen først gå i gang “snarest muligt”. De tekniske systemer hos politiet skal nemlig først indstilles til det.

Endnu en overtrædelse straffes hårdere

Midnat mellem den 31. december 2018 og 1. januar 2019 trådte en anden lov i kraft, og den kan ramme anslået 50.000 trafikanter. Der er som sådan ikke noget nyt i, at du skal have en ansvarsforsikring til dit køretøj.

Det er nemlig lovpligtigt, men nu straffes du yderligere. For det er nemlig besluttet, at der fra 2019 udstedes dagsbøder til trafikanter, der kører uden ansvarsforsikring. Det anslås af tal fra forsikringsselskabernes organisation, at der er 50.000 køretøjer i Danmark, der ikke er knyttet til en sådan.

Bøderne er på 250 kroner, og det er altså – deraf navnet – hver eneste dag, der ikke er tegnet forsikring.

Årsagen til, at den nye sanktion er blevet vedtaget, handler om, at udgifterne til erstatning for skader forvoldt af køretøjer uden ansvarsforsikring er på omkring 45 millioner kroner om året.

Powered by Labrador CMS