Den danske luft er mindre forurenet

Den danske luft ér blevet renere, viser en ny opgørelse over luftkvalitet. Dog overskrides den anbefalede mængde forurening forsat ved den omdiskuterede foruereningsmåler på H. C. Andersens Boulevard i København.

Tag bare en dyb indånding. Luften i Danmark er blevet renere. Foto. Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Den danske luft ér blevet renere, viser en ny opgørelse over luftkvalitet. Dog overskrides den anbefalede mængde forurening forsat ved den omdiskuterede foruereningsmåler på H. C. Andersens Boulevard i København.

Du kan med tryghed indånde den danske luft, for den bliver mindre og mindre forurenet.

Det billede bekræfter den årlige rapport om udviklingen i luftforurening i Danmark fra Aarhus Universitet.

Rapporten er baseret på resultater fra luftmålestationer, der er placeret rundt omkring i landet. De viser en generel tendens til, at mængden af sundhedsskadelige partikler i luften er faldende.

I 2014 blev mængden af CO2 kun overskredet på 11 ud af 98 beregnede gadestrækninger, hvor antallet i 2012 lå på 19 ud af 98.

H.C. Andersens Boulevard øger niveauet

Af de overskredne adresser fremhæver rapporten særligt H. C. Andersens Boulevard, hvor en omdiskuteret luftmålestation er placeret. Regeringen ansøgte på opfordring fra Miljøstyrelsen om tilladelse til at flytte stationen.

Det skete efter Miljøstyrelsen vurderede, at en omlægning af trafikken på H. C. Andersens Boulevard i 2010 rykkede biltrafikken tættere på målestation. Det har medført en kunstig forhøjelse i målingen af udledningen af forurenende stoffer, siger styrelsen. Den mener, at målingerne vil vise et mere retvisende billede af forureningen, hvis man genetablerer afstanden til biltrafikken.

Den vurdering er Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell (Ø), ikke enig i.

»Miljøstyrelsens vurdering er ikke fair. Før man flyttede lidt rundt på banerne, kørte busserne og bilerne altså også tæt på luftmålestationen. I dag står den mellem biler og busser – og så cyklister og fodgængere. Det er et ganske retvisende billede af, hvordan tusindvis af cyklister hver eneste dag indånder luften på en af de mest befærdede gader,« sagde Morten Kabell til Berlingske Nyhedsbureau tilbage 5. november.

Forslaget om at flytte målestationen er også blevet afvist af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, oplyser udvalget i en pressemeddelelse.

Alligevel lægges der i rapporten vægt på, at de forhøjede tal på adressen primært skyldes den ændrede vejbane.

Powered by Labrador CMS