Den sidste rejse i pap af gammelt papir

Med en urne lavet af pap, er det muligt at blive bisat og nedsat i jorden med bæredygtighed for øje.

Udgivet Opdateret

Der er ikke langt fra tanke til handling hos Søhøjlandets Begravelser. De har på hurtig vis fået skabt Danmarks eneste urne lavet af pap.

– Der gik 24 timer fra, at vi fik ideen til, vi fik en demomodel. Og selv om det ikke er mere end tre uger gammelt, så har vi solgt langt over 300 urner, siger Henriette Plougmann, der sammen med sin datter Maja kom på ideen med urner af pap.

Mindekuffert

Egentlig var det lidt en tilfældighed, at ideen om en urne opstod. For det var nu en kuffert, de var på jagt efter.

Søhøjlandets Begravelser giver ved dødsfald en kuffert til børn, der har relation til afdøde. Kufferten indhold bruges til at tydeliggøre for barnet, hvad det betyder at miste. Den indeholder blandt andet en bog om at miste og mindes, sæbebobler, tudser, klistermærker, tudser og et flag.

I starten købte de kufferter fra Søstrene Grene, indtil Maja Plougmann en dag fortalte om nogle kufferter fra Bruunshåb Gamle Papfabrik, som hun havde set. Midt under et besøg på fabrikken opstod ideen.

– Lige pludselig siger jeg: ‘Vi kunne egentlig godt tænke at få os en urne’. Og jeg ved ikke, hvor det opstod fra, men det er nok fordi, vi ikke er en metervare-fabrik. Vi ville gerne lave noget bæredygtigt og noget, som var vores eget, siger Henriette Plougmann, der har 14 års erfaring som bedemand.

Unik produktion

Urnen er et unikumprodukt. Pappet, som urnen er lavet af, produceres på Bruunshåb Gamle Papfabrik ved Viborg. De laver pap af papir, som folk og firmaer afleverer ude på fabrikken.

Hele hjertet i produktionen er vandturbinen fra 1918, som leverer råstyrken til at drive de forskellige maskiner, som er med til at skabe pappet. Vandet, der sætter skub i vandturbinen er såmænd bare Gudenåen, som fabrikken grænser op til.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er også på fabrikken, at urnerne bliver bukket og samlet med håndkraft, dog med lidt hjælp fra maskiner. Det vil stort set sige, at de mænd, der er ansat på Bruunshåb Gamle Papfabrik, har en hånd med i hele produktionen.

Bæredygtigt fokus

Det er da også med klodens ve og vel in mente, at mor og datter førte ideen om papurnen i ud verdenen.

– Det er over 40.000 urner, vi sætter ned bare i Danmark. Vi har selv oplevet, at der er nogen, som vil have flyttet en urne fra en kirkegård til en anden, og normal vis graver man ned, tager asken op og putter over i en ny urne og flytter den. Men vi oplever, at mange af de der forgængelige urner stadig står fuldstændig, som var de lige sat ned. Det fortæller bare mig, at der er noget i dem, som der ikke skal være, Henriette Plougmann.

– Der findes også bæredygtige urner, men så er de tit produceret i udlandet, og så er de måske ikke så bæredygtige alligevel på grund af transporten og maskinerne, følger Maja Plougmann op.

CO2-neutralt

Produktionen af urnen er enestående, da der ikke udledes CO2.

– Der findes ikke noget, der er produceret CO2-neutralt. Vi synes, det er vigtigt, at det ikke er det der giftige maling, vi brænder af og kommer i jorden. Jeg tænker bare, kan man gøre en lille bitte forskel, så får jeg en god fornemmelse i maven, siger Henriette Plougmann.

Urnen er ikke kun god for miljøet, men også for den hundrede år gamle Bruunshåb Gamle Papfabrik, der har fået ansat halvanden mand mere efter produktionen af papurnen. Papfabrikken var ellers lukningstruet.

Skal være allemandseje

For Henriette og Maja Plougmann er det dog vigtigt, at urnen ikke kun er specificeret til miljøbevidste kunder, der gerne ofre flere penge for, at miljøet ikke lider last. Derfor har de sat prisen, så den er overkommelig for de fleste.

– Det skal være sådan, at manden fra varmestuen også har midler til at få en bæredygtig urne. Det skal være allemands eje, siger Henriette Plougmann.

Købt på forhånd

Henriette og Maja Plougmann, der driver både bedemands- og blomsterforretning sammen, opfordrer deres kunder til mere bæredygtige modeller, når stemningen er til det. Men det er nu stadig de traditionelle kister og urner, der sælges flest af indtil videre.

Men papurnerne er blevet modtaget meget positivt, og Henriette og Maja Plougmann har oplevet, at kunder har købt urnen på forhånd. Både af frygt for at prisen ville stige, at urnen ville blive udsolgt, men også fordi designet i sig selv er så smukt, at den sagtens kan stå fremme i hjemmet.

De to idémagere tror da også på, at den kommende generation vil være endnu mere intresseret i at forlade jorden på bæredygtig vis, som er et plus i forhold til deres produkt.

Flere produkter

Og med så god en idé i bagkataloget, er der også flere ideer – og produkter – på vej.

– Vi er ved at lave en urne til børn med mit barnebarns fodaftryk på. Det var faktisk Maja, der fandt på det, fordi børn sætter aftryk, siger Henriette Plougmann.

Men de afslører også, at de lige nu roder med ideen om en kiste af pap. Det bliver dog først, når der er tid til det.

– Vi skal lige i mål med vores børneurner først, inden vi går videre til den næste idé, siger Maja Plougmann.

Powered by Labrador CMS