Denne ene ting kan koste din mobil livet

Og så er det vildt ulækkert.

Udgivet Opdateret

En undersøgelse, som mediet Buzzfeed har fået lavet, har tidligere vist, at hvis du er en af de, der tager din mobiltelefon med toilettet, går du nærmest rundt med en tikkende bakteriebombe i hånden eller lommen.

Det viste sig nemlig, at på de undersøgte mobiltelefoner blev der fundet helt op til 12 slags forkellige bakterier og svampearter.

Det gør mobilen meget klammere end det toilet, du sidder og bruger som hvileplads mens du tjekker din Facebook, søger efter fliser hos Silvan eller er ved at finde ud af, hvor din næste ferie skal gå til.

Selve undersøgelsen påpeger dog, at den store forskel kan skyldes, at et toilet – trods alt – bliver rengjort oftere end en mobil.

Alligevel – hvilket du kan se nederst i denne artikel, så bliver der, hvis du tager mobilen med, ekstra brug for at rengøre den også.

Men det stopper ikke her – der er flere årsager til, at det er en rigtig skidt ide at tage mobilen med på badeværelset.

Fristende, men…

Det kan være fristende at have mobilen med på badeværelset og høre musik, mens du bader, eller hvis du lige skal svare på en besked, mens du gør dig klar om morgenen.

Vand er nemlig hård kost for en smartphone, men den kan også få skader af kondens, høj luftfugtighed og at være i nærheden af et brusebad.

Et badeværelse er fugtigt

Men du risikerer, at telefonen tager skade af den høje luftfugtighed efter brusebadet. Det er nemlig ikke kun regn eller en tur i toilettet, der giver vandskader på en telefon.

– Det afhænger af fugtighedsniveauet, men hvis telefonen befinder sig i et fugtigt område i længere tid, er det klart en risiko, siger Andrés Faíña, adjunkt ved Institut for Datalogi på IT-Universitetet i København.

Kan føre til korsslutninger

Vand er dårligt for en smartphone, fordi det leder strømmen og skaber kortslutninger og defekter i elektronikken. Det gælder også kondensvand.

– Hvis det er varmt i rummet, er der mere fugt i luften, og så har du mere fugt i din mobil. Og hvis du så går udenfor, hvor det er koldere, vil vandet kondensere og skabe små vanddråber inde i mobilen, som kan skade det elektroniske kredsløb, siger Andrés Faíña.

Rådet er helt klart

Forbrugerrådet Tænk har testet, hvordan nyere smartphones klarer en tur i regn og vand. Og selv om mange af telefonerne overlevede strabadserne, er anbefalingen klar:

– Tag aldrig telefonen med ud på badeværelset, hvis du skal i bad. For der er risiko for, at der kommer damp og fugt ind i den, som kan sætte sig på indersiden af skærmen eller kameraets objektiv, siger Mikkel William Nielsen, projektleder ved Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk.

For selv om vandpåvirkningen ikke er lige så kraftig som regn eller en tur i badekarret, kan effekterne være det samme.

– Det tænker man måske ikke over: At hvis man går i bad og lægger telefonen på badeværelset med en masse damp, så risikerer du, at det sætter sig på indersiden af telefonen og fører til skavanker, siger han.

Det kan blive endnu værre

Værst er det, hvis du efterfølgende tager telefonen med ud i vintervejret, siger Andrés Faíña.

– Hvis du er på et fugtigt badeværelse, og du derefter går ud på gaden, er der høj sandsynlighed for, at noget af vandet kondenserer inde i din mobiltelefon, siger han.

Flere steder med problemer

Samme dynamik gælder i øvrigt også i køkkenet, saunaen og svømmehallen, og hvor man nu ellers kan finde på at tage telefonen med. Men badeværelset er det største no-go.

– For luftfugtigheden vil ofte være lavere i køkkenet, end den er på badeværelset efter et varmt bad, tilføjer Andrés Faíña.

Tilbage til bakterierne

Som lovet kommer her lige en ekstra grund til ikke at tage mobilen med ud, når der skal bades eller laves stort og småt:

Professor i mikrobiologi, Charles Gerba, forklarer til BuzzFeed, at hele badeværelset mere eller mindre er smurt ind i bakterier og andre lækre ting, der stammer fra afføring og urin:

– Når du trækker ud i toilettet, så vil vand med stykker af fæces og urin sprøjte 1,8 meter i alle retninger.

Pu-haa

Så medmindre du er ninja i at trække ud i toilettet – eller i hvert fald flygte efter at have trykket eller trukket, så er det nok nærmest umuligt at undgå ovenstående scenarie.

Og husk på, at det er samme mobil, du sandsynligvis lidt senere sætter meget tæt på din mund…

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Ritzau.

Powered by Labrador CMS