Denne livsfarlige ting sker for halvdelen af alle bilister – det kan du selv gøre

Halvdelen af alle bilister oplever, at de bliver blændet, når de kører. Men der er ting, man selv kan gøre for at undgå det.

Søndag var en bilist sekunder fra døden, da han overså et tog ved en jernbaneoverskæring, formentlig fordi han blev blændet af solen. KLIK VIDERE I GALLERIET OG SE, HVAD DU SELV KAN GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE BLÆNDET! (Foto: Scanpix)
Søndag var en bilist sekunder fra døden, da han overså et tog ved en jernbaneoverskæring, formentlig fordi han blev blændet af solen. KLIK VIDERE I GALLERIET OG SE, HVAD DU SELV KAN GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE BLÆNDET! (Foto: Scanpix)
Udgivet Opdateret

Søndag var en bilist sekunder fra døden, da han kørte ud foran en jernbaneoverskæring mens der kom et tog blæsende mod ham.

Bilen blev ramt, men manden slap fra uheldet uden de store skader. Vagtchefen hos Midt- og Vestjyllands Politi, Ole Vangshøj, fortalte efterfølgende til Ritzau, at manden måske var blevet blændet af solen:

– Føreren af bilen kan være blændet af morgensolen, men det er noget af det, vores nærmere undersøgelse skal fastslå, sagde han.

Og det er faktisk noget der sker for halvdelen af os, skriver Bilmagasinet. Det kan både være solen, modkørende bilister eller andre ting, der blænder os.

Pas på dine medtrafikanter

En af grundene til, at mange bliver blændet i trafikken er lyset fra de modkørende. For i mange nyere biler er der kraftigere forlygter, end vi tidligere har været vant.

Bilmagasinet skriver, at mange nye biler har xenon- eller LED-forlygter, der giver større risiko for at blænde de modkørende. De lygter har et blåt skær, og virker derfor stærke, mens ældre biler har ‘varmere’ og mere gullige farver i lyset.

Og det er altså farligt – specielt for ældre mennesker, fortæller en øjenprofessor til Bilmagasinet:

– LED-lys indeholder meget blåt lys i modsætning til almindelige halogenpærer. Det kan virke generende for folk, der er lidt oppe i årene eller måske trænger til nye briller, siger professor Michael Larsen fra Øjenklinik Rigshospitalet til Bilmagasinet.

Men har du ikke held til at overbevise samtlige modkørende bilister om, at de skal skifte til en gammeldags pære i forlygten, så er der også ting, man selv kan gøre. I galleriet ovenfor artiklen har vi samlet de bedste råd til, hvordan man undgår at blive blændet.

Powered by Labrador CMS