Der findes ikke en soleklar årsag: Denne kræftform behandles typisk med operation

Urinrørskræft er en næsten stensikker vej mod en operation. Her kan du blive klogere på årsager, symptomer, behandling og prognosen, hvis du frygter sygdommen.

Urinrørskræft kan du opdage, hvis du har svært ved at tisse. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Urinrørskræft er en af de kræftformer, der er svær at forklare, hvordan opstår. Ifølge Kræftens Bekæmpelse findes der nemlig ikke nogen endegyldig årsag til kræftformen. Til gengæld findes der nogle ting, der menes at have en betydning for, om du udvikler urinrørskræft.

Kræft kan som sådan opstå helt af sig selv, og det tyder på, at netop denne kræft er en af de, der sådan set opstår af sig selv. Det vil sige ved en mutation af kroppens stamceller.

Stamceller er en del af vores krops faste genetiske opbygning, og de sørger for, at vores organer hele tiden er up-to-date med nye celler, når gamle bliver slidt. Ved denne celle-deling, som det reelt er, kan der opstå fejl helt tilfældigt. Som vi bliver ældre, ophober disse mutationer sig i stamcellen, og det øger altså risikoen for, at disse stamceller kommer til at fungere forkert og dele sig ukontrollabelt og derved bliver til en kræftcelle.

Forskning peger dog på, at kronisk irritation af urinrøret menes at være af afgørende betydning for, at urinrørskræft opstår. Det samme gør sig gældende, hvis man lider af kønsvorter eller en såkaldt udposning i urinrøret.

Symptomer på urinrørskræft

Der er ikke fysisk bevis på, at urinrørskræft opstår som følge af menneskers egentlig livsstil, som det er tilfældet ved for eksempel lungekræft, hvor rygning er en medvirkende faktor. Til gengæld er det en kræftform, der har en lang række symptomer, du bør være opmærksom på.

Lider du for eksempel af overdreven hyppig vandladning eller det stik modsatte, så kan det være et tegn på, at du lider af kræft i urinrøret. Som med mange andre kræftformer er det også værd at holde øje med, hvis du har blod i det, der kommer ud. I dette tilfælde urinen.

Ifølge Sundhed.dk kan udefinerbart udflåd fra urinrøret også skyldes urinrørskræft, og derfor bør du som udgangspunkt kontakte din læge, hvis det er tilfældet. Risikoen for, at det er kræft, er dog ikke gennemgribende. Det kan også være en kønssygdom eller andre sygdomme.

Kræftens Bekæmpelse lister desuden følgende symptomer:

Slap stråle ved vandladning
Vandladnings-stop (urinretention)
Udfyldning (hævelse) ved urinrøret
Hævede lymfeknuder i lysken
Smerter i underlivet, specielt i mellemkødet

Behandling af urinrørskræft

Som nævnt indledningsvis er den mest umiddelbare behandling af kræft i urinrøret en operation. Det sker med henblik på at fjerne kræftknuden og foregår ofte, hvis der er tale om små knuder eller knuder, der endnu ikke har udviklet sig til reelle kræftknuder.

Knude-fjernelsen foregår i udgangspunktet gennem selve urinrøret. Altså udefra og ind. Lægen vil da skære selve knuden væk med det mål for øje at bevare så meget som muligt af urinrøret. Der kan dog ske indsnævring af urinrøret, men det kan man behandle senere.

Af andre behandlinger for urinrørskræft kan nævnes strålebehandling. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig. Denne behandling vil dog ofte være forbundet med bivirkninger – i det berørte område.

Symptomer du skal være opmærksom på

Der findes mange former for kræft og derfor er det ikke muligt at angive nogle helt eksakte symptomer, der dækker alle kræftformer bredt.

Vil du vide mere om symptomerne for de forskellige kræftformer, så gå ind under dem her:

Symptomer på Analkræft (endetarmsåbningen)

Symptomer påbinyrebarkkræft

Binyremarvkræft

Symptomer på kræft i blæren

Bløddelssarkomer

Brystkræft-symptomer

Symptomer på brystkræft hos mænd

Symptomer på Bugspytkirtelkræft

Symptomer på Endetarmskræft

Galdeblære- og galdegangskræft

Symptomer på Hjernetumorer

Hodgkin lymfom

Hoved-halskræft

Symptomer på Hudkræft

Symptomer på knoglemarvskræft (myelomatose)

Symptomer på Leukæmi (blodkræft)

Leverkræft

Livmoderhalskræft

Livmoderkræft

Lungehindekræft (mesoteliom)

Symptomer på lungekræft

Lymfekræft (Hodgkin og Non-Hodgkin lymfom)

Lymfekræft i huden (hudlymfom)

Læbekræft

Mavekræft (kræft i mavesækken)

Modermærkekræft

Mundhulekræft

Myelodysplastisk syndrom (MDS)

Nyrekræft

Næse- og bihulekræft

Symptomer på peniskræft

Symptomer på Prostatakræft – kræft i blærehalskirtlen

Kræft i skeden

Skjoldbruskkirtelkræft

Spiserørskræft

Symptomer på spytkirtelkræft

Symptomer på Strubekræft

Kræft i svælget

Symptomer på Tarmkræft

Testikelkræft

Symptomer på Tyndtarmskræft (kræft i tolvfingertarmen)

Urinrørskræft

Symptomer på Æggestokkræft

Symptomer på Kræft i øjnene

Screening for kræft

Der er mellem 10 og 20 nye tilfælde af urinrørskræft om året i Danmark.

Powered by Labrador CMS