Derfor bliver dine glas hvide i opvaskemaskinen

Du risikerer af få kalkpletter når du vasker glas i opvaskemaskinen, hvis den ikke er indstillet til vandets hårdhed i dit område

Når du vasker glas i opvaskemaskinen kan de blive angrebet af kalk. men det er der råd for.
Udgivet Opdateret

En opvaskemaskine er ofte “problembarnet” i husstandens samling af hårde hvidevarer, fordi mange faktorer skal spille sammen, for at du får rent og skinnende service og skinnende rene glas i  opvaskemaskinen.

Måske husker du at rense filtre for madrester, og påfylde salt og afspændingsmidler i din maskine.

Men har du stadig problemer med kalkaflejringer på glas i opvaskemaskinen og er dine beskidte tallerkener blevet rene, men er fulde af kalkpletter, kan det skyldes, at maskinen ikke er indstillet korrekt i forhold til vandets hårdhed i dit område, fortæller Richard Schalburg, forbrugerekspert ved Dansk Energi.

– Du skal via dit vandværk finde ud af, hvad vandets hårdhed er. Og når du kender den, skal du indstille din maskine efter det. Men du må heller ikke glemme at komme salt og afspændingsmiddel i din maskine, siger Richard Schalburg.

Derudover skal du vide, om dine opvasketabs indeholder begge dele. Det er faktisk ret svært at få det hele til at matche, når det kommer til opvaskemaskiner, mener han.

Opvaskemaskinen skal vaske op i vand, der ligger på mellem tre og fem såkaldte hårdheder. Det må ikke være blødere, for så bliver det “aggressivt” og ødelægger glas og bestik. Man kan nå målet på to måder. Enten ved hjælp af maskinens regenereringsanlæg eller ved hjælp af tabs, der indeholder salt.

Ionbytter

Alt-i-en-tabs, med sæbe, salt og afspændingsmiddel, kan klare sagen ved hårdheder på op til ti.

Men hvis du bor i et område med endnu mere kalk i vandet, eksempelvis København, Aarhus, Odense, Djursland og Nordvestjylland er det ekstra vigtigt, at din opvaskemaskine er indstillet til at afgive den rette mængde salt for at blødgøre vandet, siger Kim Kjær, der er produktspecialist hos Miele.

Det er bedst at blødgøre vandet ved hjælp af maskinens egen såkaldte ionbytter, der bytter om på kalcium og natrium.

– Den består af en masse kunstharpiks-kugler, som sørger for at binde kalken fast til kalkfilteret. Hvis du for eksempel hælder københavnsk brugsvand på over 20 hårdheder på, og alt ellers er korrekt, får du letsaltet, men blødt vand. Det giver ingen pletter i mindre mængder, siger Kim Kjær.

Display eller skive

På nyere opvaskemaskiner skal vandets hårdhed angives i forbindelse med installeringen på maskinens display.

Men er den af ældre dato sidder der formentlig en skive inde i selve maskinen, typisk med intervaller fra et til syv, alt efter hvor meget salt der skal frigives til vandet.

Det kan også være nødvendigt at tilpasse vandets hårdhed, hvis man er flyttet til et nyt område med et andet vandværk og en anden hårdhedsgrad, eller hvis man ved et uheld er kommet til at nulstille sin opvaskemaskines indstillinger.

I nogle kommuner som for eksempel København og Brøndby arbejdes der på at blødgøre vandet. Og derfor kan det blive nødvendigt at justere sin opvaskemaskine igen.

Huskeråd:

Seks gode råd

Idenyt har samlet disse seks ultimative tips til opvaskemaskinen:

Flyverust opstår, når bestik af rustfrit stål vaskes sammen med ting, der er rustne eller ikke er lavet af rustfrit stål. Så tjek fx om hvidløgspresseren er af jern før du putter den i opvaskemaskinen. Pas også på osteskæreren – klingen er blandt en af de store syndere. Det samme gælder isoleringen på bestikholderen, hvis den har fået revner, så jernet er blevet synligt. I dag er der mange opvaskemaskiner, der har bestikholdere af plastik af samme grund.

Prøv den klassiske rustfjerner, som du kan købe i supermarkeder. Er skaden sket, så rens maskinen ved at vaske en tom vask med citronsyre. Det fjerner rester af flyverust.

Der kan dog også være andre årsager til, at opvaskemaskinen ikke vasker rent. Rust på bestikket kan nemlig også skyldes, at det har stået for længe med madrester, der indeholder eddike-, citron-, mælkesyre eller salt, som simpelthen ætser den rustfri overflade.

Hvis dine glas er tågede eller ligner glas, du har drukket mælk af, kan det skyldes for meget opvaske- og afspændingsmiddel. Belægningen kan fjernes ved at lægge glassene i varmt vand med eddikesyre (2 dl 32% eddikesyre til 1 liter vand). Hvis det ikke hjælper, er der desværre ikke mere at gøre.

Glaspest viser sig som en hvid stribe på glasset og opstår på grund af bittesmå huller og revner i glasset. Det kan komme efter, du har vasket det i maskinen i et stykke tid. Den mælkehvide farve kan desværre ikke fjernes. Du kan dog være heldig at få dine pæne glas igen ved fylde citronsyre på maskinen og vaske dem ved højeste temperatur.

Dag efter dag sætter fedt og kalk sig fast i din opvaskemaskine. Aflejringerne samler sig i maskinens rør, spulearme og filtre. Hvis de ikke fjernes, medfører det nedsat effektivitet og dårlig lugt. Fjern madrester fra filteret hver gang du tømmer maskinen. Filteret renses ved at tage det ud, og skylle det under rindende vand. Sørg for, at filteret kommer rigtigt på plads igen.

Kilde: Idenyt.

Powered by Labrador CMS