Derfor får du billig benzin og olie

Newspaq
Udgivet Opdateret

På trods af uroen i Mellemøsten er oliepriserne faldet med næsten 30 procent siden juni. Økonom tror på forsat lave priser til næste år.

Bomberegnen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien er lig med billigere dråber i danskernes benzintanke og oliefyr.

Øjeblikkets uroligheder i Mellemøsten er helt atypisk med til at holde oliepriserne på det laveste niveau siden juni. Torsdag er prisen på en tønde råolie faldet til knap 80 dollar.

– Det er utraditionelt, at man ser lave priser i en periode, hvor der er stor uro i Mellemøsten. Under Det Arabiske Forår i slutningen af 2010 så vi, at oliepriserne steg markant. Men forskellen i dag er, at vi ikke oplever uro i de områder, hvor der er omfattende olieproduktion, siger makroøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank.

Koalitionen på 40 lande, hvoriblandt danske F-16-jagerfly deltager i kampen fra luften mod Islamisk Stat i det centrale og nordlige Irak, er med til at inddæmme de militante ekstremisters spredning og holde olieproduktionen i det sydlige Irak på et normalt niveau.

– I Irak ligger de store olieeksporterende felter i den sydlige del omkring Basra. Og der er ikke uroligheder i det område. Det er der til gengæld i Libyen, men der ser vi, at man faktisk har været i stand til at øge olieproduktionen alligevel, siger Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank til Newspaq.

Oliepriserne bliver desuden holdt på et lavt niveau, fordi USA i øjeblikket øger udbuddet ved at pumpe store mængder skiferolie op fra undergrunden.

De danske benzin- og oliekunder har dog ikke lige så stor gavn af de lave oliepriser som amerikanerne, fordi olie bliver afregnet i den amerikanske valuta, som i øjeblikket bliver styrket i forhold til euroen og kronen. Samtidig udgør de danske afgifter omkring halvdelen af prisen på en liter benzin, som dermed bliver mindre følsom over for udsving i råoliepriserne.

De 12 olieproducerende lande i OPEC-organisationen, hvoraf de store olielande i Mellemøsten udgør broderparten, holder møde den 27. november. Her risikerer priserne at stige igen, hvis Saudi-Arabien vælger at skrue ned for produktionen.

Ib Fredslund Madsen udelukker ikke mindre stigninger på den korte bane. Men i forhold til et længere perspektiv, tror han på fortsat lave priser.

– Hvis vi skal skyde på en gennemsnitspris til næste år for det, der hedder brent-olie, så tror vi på et niveau omkring 90 dollar i forhold til i øjeblikket, hvor prisen er knap 80 dollar. Men det er stadig lavere end for hele 2014, hvor vi vurderer, at gennemsnitsprisen vil ligge på omkring 104 dollar, siger han.

Newspaq

Powered by Labrador CMS