Derfor får du grå hår af at være stresset

Et mindre studie har vist, der godt kunne være en sammenhæng mellem stress og en udvikling af grå hår.

Udgivet Opdateret

Med alderen bliver risikoen for grå hår større. Det er et faktum, som de fleste er vidende omkring.

Et nyt studie har dog vist, at det ikke kun er alder, der kan få hårene på hovedet til at blive grå. Hvis kroppen er udsat for stress over længere tid kan de grå stænk også forekomme, skriver Healthline.

Artiklen fortsætter efter videoen

Mister pigmentceller

Forskere ved Harvard University har sat sig for at undersøge, hvordan stress påvirker forskellige dele af kroppen lige fra væv til hårrødderne. Nu er de kommet et skridt tættere på at kunne konkludere, hvordan stress har en sammenhæng med, at håret bliver gråt.

Ved at kigge nærmere på kroppens indhold af stresshormonet kortisol, fandt de frem til, at det faktisk ikke var selve stresshormonet, der var i deres interesse, men nærmere det sympatiske nervesystem, der aktiveres, når man er stresset.

Nerverne fordeler sig over hele kroppen også omkring hårrødderne. Og det var her, at kemikalier udskilt ved stress fik pigmentproducerende stamceller til at modnes. Det resulterede i, at reserverne af hårets farve blev udtømt.

– Efter bare få dage var alle pigmentproducerende stamceller gået tabt. Så snart de er væk, kan man ikke regenerere pigmenter mere. Skaden er permanent, lød det fra Ya-Chieh HSu, der har stået bag studiet.

Forstå stress bedre

Studiet er kun et meget lille bud på, hvad der sker, når stress rammer kroppen.

Da studiet er udført på mus, kan man ikke med sikkerhed sige, at det faktisk har samme effekt på mennesker. Derfor er man nødt til at afprøve lignende metode på mennesker, før det kan konkluderes.

Men med studiet er forskerne kommet et skridt tættere på noget meget vigtigt. Ved at få en forståelse for, hvordan stress påvirker pigmentproducerende stamceller, så er grundlaget lagt for at forstå, hvordan stress påvirker andre ting i kroppen som væv, organer og lignende.

Det kan også være at koden til at regenerere pigmentproducerende stamceller er at finde i netop det studie. Men det er fortsat for tidligt at sige.

Powered by Labrador CMS