Derfor har prinsesse Isabella denne mystiske titel

Det kan være svært at finde hoved og hale i de royale titler. Nu giver vi svaret.

Prins Vincent og prins Christian er begge grever af Montpezat, men prinsesse Isabella og prinsesse Josephine er kun komtesser – hvordan kan det være? Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Der er nogle regler i kongehuset, som man kan have svært ved at forstå. En af dem er, at Isabella er komtesse og ikke grevinde. Hendes brødre er nemlig grever af Monpezat, men det er der en helt særlig grund til.

En komtesse betyder nemlig i ordets grundbetydning, at de er grevens ugifte datter. Det vil sige, at for at være grevinde, så skal hun være gift med en adelig. Den adelige titel af greve går nemlig i generation til sønnerne uanset hvilke ægteskabelig status, de har.

Det betyder, at siden prins Joachim og kronprins Frederik blev grever af Montpezat tilbage i 2008, så har de to prinsers drengebørn fået titlen af grever, hvorimod at pigerne har fået tildelt titlen af komtesse.

Prinsesse Marie og kronprinsesse Mary bærer derfor begge titlen af grevinder.

Enkeltstående tilfælde bryder reglen om komtesser og grevinder

Normalt skal man være gift med en greve for at bære titlen af grevinde – ellers vil man blot være komtesse, men i ét enkelt eksempel i Danmark findes der en grevinde, som ikke er gift med en greve. Og det er med grevinde Alexandra.

Hun fik titlen som en personlig og honorære titel. Dette skete efter hendes skilsmisse fra prins Joachim, som skete den 8. april 2005 – inden da havde parret været separeret siden 22. september 2004.

Der findes en lang række adelige familier i Danmark, hvor der er en eller flere komtesser. En af de mest kendte familier, hvor der er komtesser er familien af Rosenborg. Men der findes mange andre adelige familier, som har komtesser – det gælder blandt andet familien Friis, der har Frijsenborg.

Men også i den kendte safariparks familie Knuth findes der komtesser, som har til gode at blive gift.

Hvad sker der, når en komtesse bliver gift?

Vælger en komtesse at gifte sig med en adelig, så arver hun mandens titel. Bliver en komtesse derimod gift med en ikke-adelig, så vil hendes titel frafalde.

Powered by Labrador CMS