Derfor sætter folk nu ild til telemaster

Det hele handler om konspirationer.

De mange ildspåsættelser udspringer angiveligt af en konspirationsteori. Foto: Scanpix/Adrees Latif
Udgivet Opdateret

Arbejdet med at opbygge et fungerende 5G-netværk i England og andre europæiske lande er for tiden i problemer, der på sin vis har forbindelse til coronavirus covid-19. Det er dog ikke fordi en stor del af de mennesker, der sætter sendemaster op, er blevet ramt af sygdommen, men derimod muligvis fordi, grupper af borgere sætter ild til sendemasterne, fordi de tror, at masterne bruges til at sprede coronavirus covid-19.

Teknologimediet Wired skriver, at der er siden den 30. marts har været 77 ildspåsættelser af mobile sendemaster i Storbritannien, og at ansatte, der arbejder med mobil infrastruktur, derudover har rapporteret 180 tilfælde af chikane mod dem, og det er ikke kun i den del af verden, at konspirationsteorien, der forbinder 5G med coronavirus covid-19, hærger.

DR Nyheder har tidligere fortalt, at der blev sat ild til mindst 15 sendemaster i Holland i en periode på to uger, og også her handler det om 5G og coronavirus covid-19.

Ansatte chikaneres

Wired skriver, at det i Storbritannien er virksomheden Openreach, der har til opgave at vedligeholde en stor del af rigets bredbåndsinfrastruktur, og her har man rigtig mange ansatte, der på det seneste har oplevet at blive udsat for forskellige former for chikane, fordi de arbejder for Openreach.

I flere tilfælde bliver de ansatte udsat for verbale overfald, der bliver videodokumenteret og spredt på internettet, og i mindst ét tilfælde er en ansat blevet spyttet på. Vedkommende fik efterfølgende symptomer på coronavirus covid-19, og modtager nu behandling for sygdommen.

Truet på gaden

Wired har været i kontakt med flere Openreach-ansatte, der fortæller om det, de bliver udsat for, blandt andet Dylan, der arbejder som tekniker i byen Leicester, og som en dag ventede på grønt lys i et kryds, da en mand steg ud af en bil for at slå på dørene til Dylans varevogn, mens han råbte.

– Han satte sit ansigt op mod mit vindue og sagde, at jeg ikke skulle ignorere ham, at jeg skulle lade være med at dække over mit arbejde, at 5G slog os alle sammen ihjel, og at jeg ingen moral havde. I sådan en situation er du alene. Du tænker på, om han smadrer ruden, og hvad han vil gøre, hvis han gør det, vil han angribe dig? Jeg tog mig sammen og ventede bare på, at der blev grønt lys, siger Dylan til Wired.

Han fortæller desuden, at hændelsen blev videofilmet af en anden mand, og at han er rystet over oplevelsen.

– Jeg er på kanten, når jeg er alene, og jeg har svært ved at fokusere på mit arbejde, fordi jeg hele tiden holder øje med, hvad der sker omkring mig, siger Dylan til Wired.

Det er en myte

Modstanden mod 5G-teknologi handler ikke kun om coronavirus covid-19. Der hersker andre teorier om, at 5G-antenner skader både miljø og folks helbred.

BBC har faktatjekket de forskellige konspirationsteorier, og konklusionen fra de eksperter, BBC har talt med, er klar: Det har intet med virkeligheden at gøre, og det gælder både teorien om, at 5G-masterne er med til at ødelægge dit immunforsvar og teorien om, at 5G-masterne slet og ret spreder coronavirus covid-19.

– Det er det rene vås, siger Simon Clarke, der er professor i mikrobiologi ved Reading Universitet.

Powered by Labrador CMS