-Det kunne gå rigtigt galt

Over et halvt år efter møde i Støjbergs ministerium skrev chef et referat. Mødet var ifølge chefen "anspændt"

Inger Støjberg er tiltalt for at have iværksat en ulovlig instruks om at adskille asylpar. Torsdag var flere vidner, som fortalte om centralt møde.
Inger Støjberg er tiltalt for at have iværksat en ulovlig instruks om at adskille asylpar. Torsdag var flere vidner, som fortalte om centralt møde.
Udgivet Opdateret

Der var en anspændt stemning, da toppen af Udlændinge- og Integrationsministeriet 10. februar 2016 om eftermiddagen holdt møde.

Sådan lyder beskrivelsen torsdag i Rigsretten af koncerndirektionsmøde, der er et centralt møde i rigsretssagen mod Inger Støjberg, der er tiltalt for som minister at have iværksat en ulovlig instruks.

- Det er vel fraværet af friske bemærkninger, når man starter et møde. Kropssproget.

- Hvordan folk kigger på hinanden eller ikke kigger på hinanden, siger Frank Bundgaard, der frem til november 2016 var afdelingschef i ministeriets asyl- og migrationsafdeling.

Gjorde indtryk

I efteråret 2016 - altså mere end et halvt år efter mødet - skrev han i hånden på et stykke papir, hvordan han huskede det centrale møde.

- Mødet havde gjort et vidst indtryk på mig, og jeg havde fået tanken, at det her kunne gå rigtigt galt, siger Bundgaard.

I referatet fra mødet skrev han:

- Alle flygtningepar, hvor den ene er mindreårig, skal adskilles fremover, skrev han blandt andet og:

- Ingen udtalt konklusion, men toget kører.

I strid med konventioner

Han noterede sig også, at den daværende chef for Udlændingeafdelingen, Lykke Sørensen, sagde, at en generel regel ville være i strid med konventionerne. 

De skal i stedet behandles individuelt med mulighed for undtagelser.

Frank Bundgaard fortæller også, at han husker, at Støjberg på et møde - ikke nødvendigvis det 10. februar - sagde, at hun "gerne ville tage en sag på den", og det var "en god sag".

- Ja, uden at kunne koble det til et bestemt koncerndirektionsmøde, er jeg sikker på at have hørt begge formuleringer - at det er en god sag – underforstået politisk, og at det tager jeg gerne en sag på, siger Bundgaard i Rigsretten.

Husker ikke meget

Også Henrik Kyvsgaard, der var afdelingschef i ministeriets integrationsafdeling afhøres i Rigsretten om mødet. 

Han kan dog ikke huske meget om mødet.

- Jeg kan ikke gengive eller huske, hvad der eksakt blev sagt, men altså, som jeg husker det, var der en uenighed mellem Lykke Sørensen og ministeren omkring formuleringerne, men jeg kan ikke komme det nærmere, siger han.

Efter mødet - samme dag - udsendte ministeriet en pressemeddelelse, hvor Støjberg meddelte, at hun satte en stopper for, at mindreårige kunne bo med en ægtefælle eller samlever i asylsystemet.

Nægter sig skyldig

Her blev ikke nævnt noget om, at der var undtagelser - altså par som ikke skule adskilles.

Ifølge anklagerne i Rigsretten udstedte Inger Støjberg således en ulovlig instruks, og hun fastholdt den ifølge anklageskriftet frem til december 2016. 

Støjberg nægter sig skyldig.

Støjberg har lagt vægt på, at hun 9. februar godkendte et notat, hvor der stod, at der var undtagelser. 

Hun har om mødet 10. februar fortalt, at Lykke Sørensens indvending om undtagelser var "en bemærkning ud i det blå".

Rigsretssagen fortsætter onsdag i næste uge.

Sagen der fik Støjberg stillet for rigsret

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem, fire år efter at sagen startede.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen
Powered by Labrador CMS