Det sker klokken 24.00

Bliver du også ramt af de nye regler

Udgivet Opdateret

Ligestillet barsel er en realitet i Danmark. Når klokken slår midnat natten til tirsdag, træder den barselslov i kraft, som et politisk flertal blev enige om i marts 2022.

- Vi skriver historie. Fra tirsdag vil mænd og kvinder være ligestillet, når vi taler afholdelse af barsel. Vi har talt om egne rettigheder til barsel til far i årtier. Nu bliver det endelig til virkelighed. 

- Det er både godt for ligestillingen, for fædrenes forhold til deres børn og ja, hele familien, siger Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation(FH).

Kan overføres

Ifølge en pressemeddelelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation fungerer ordningen i store træk sådan, at hver forælder har ret til 11 ugers øremærket barsel og 13 uger, som kan overføres til den anden part. 

Nu kommer der ligestilling for mænd og kvinder, når det gælder barselsorlov
Nu kommer der ligestilling for mænd og kvinder, når det gælder barselsorlov

Det betyder i praksis, at en far eller medmor har ret til at holde mindst 11 ugers barsel, og at den barsel bortfalder, hvis den ikke bliver holdt.

En kulturændring

- De nye regler vil på sigt føre til en kulturændring, så det bliver mere normalt for mænd at tage længere barsel. Både når vi taler om, at mor måske har haft svært ved at ville afgive dele af barslen til far eller traditionelle mandefag og på arbejdspladser, hvor det tidligere ikke har været velset, at far ønskede at tage barsel, siger Lizette Risgaard.

Powered by Labrador CMS