Det vælter frem med nye job

Fremgangen på det danske arbejdsmarked fortsætter. Det vælter faktisk frem med nye private job, viser nye tal.

Det tegner godt for beskæftigelsen, for det vælter frem med nye private arbejdspladser. Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015
Udgivet Opdateret

Fremgangen på det danske arbejdsmarked fortsætter. Det vælter faktisk frem med nye private job, viser nye tal.

 

De gode takter på det danske arbejdsmarked fortsætter. Beskæftigelsen blandt lønmodtagere steg således med 3.200 personer fra august til september. Over de seneste 12 måneder er antallet af personer med lønmodtagerjob dermed steget med i alt 36.100, så 2.615.500 personer herhjemme nu har et lønmodtagerjob.

Siden foråret 2013, hvor beskæftigelsen ramte bunden, er beskæftigelsen blandt lønmodtagere dermed vokset med 74.200 personer, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er 29 måneder i træk, at beskæftigelsen nu er steget herhjemme. Dermed er lønmodtagerbeskæftigelsen nu på det højeste niveau siden starten sommeren 2009 – altså i over seks år.

»Der er tilmed ikke tegn på, at fremgangen i beskæftigelsen er begyndt at løje af. Tværtimod er fremgangen i beskæftigelsen accelereret over de seneste tre måneder. Det må siges at være en lille overraskelse med tanke på, at de økonomiske nøgletal generelt har været til den svage side hen over foråret og sommeren,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han tilføjer, at opbremsningen i dansk økonomi hen over foråret var midlertidig, og at der vil komme en  tiltagende vækst resten af året.

Olieprisfald

Det skyldes især de lave renter, det store prisfald på olie, at den danske krone er blevet svækket over for en række vigtige samhandelslande, og at aktiviteten på Danmarks største eksportmarkeder i Europa og USA fortsat er fornuftigt.

»Dertil kommer, at konkurrenceevnen generelt er blevet mærkbart forbedret over de seneste år,« siger Tore Stramer.

Økonom Las Olsen fra Dansk Bank vurderer også, at opsvinget i Danmark fortsætter, trods bekymringer om verdensøkonomien.

»Fremstilling, byggeri, handel og finansiering er de brancher, der er hårdest ramt af krisen, og beskæftigelsen i dem alle er under niveauet før krisen. Men i de andre serviceeerhverv er beskæftigelsen nu på eller over det højeste niveau nogensinde. Det gælder ikke mindst erhvervsservice, der indeholder alt fra rengøring til advokatbistand,« siger Las Olsen.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos, frygter, at den sidste tids jobfremgang kan skabe mangel på arbejdskraft.

»Det prøvede vi i nullerne og det bør ikke gentages, da det koster velstand. Derfor bør der sættes mere fokus på reformer, som kan øge udbuddet af arbejdskraft. Ambitionsniveauet bør øges ved forårets forhandlinger om en skattereform og trepartsdrøftelser,« siger Mads Lundby Hansen.

 

 

 

Powered by Labrador CMS