-Det var ret bizart

Skuespillerinden Birgitte Raaberg blev belønnet med en Bodil-statuette for sin præstation i "Riget". En rolle, hun nu har genoptaget efter 25 års venten

Udgivet Opdateret

Var det en farce, eller var det virkelig i ramme alvor?

Birgitte Raaberg bladrede manuskriptet igennem til Lars von Triers "Riget", men gik i stå ved scenen, hvor hun i rollen som den højgravide reservelæge Judith endelig selv var patienten, da hun skulle føde sit længe ventede barn.

Ikke en lille, spæd og nuttet, uskyldig skabning, men et hurtigtvoksende foster.

Den bizarre baby kom skrigende ud med lange lemmer og et fuldvoksent hoved med isende øjne - i skikkelse af den tyske skuespiller Udo Kier. Lillebror skulle han hedde.

25 år efter

Det er 25 år siden, at anden sæson af den sære og populære serie blev sendt.

Nu - et kvart århundrede efter - har finalesæsonen med undertitlen "Exodus" endelig haft premiere på streamingtjenesten Viaplay.

- Jeg har nogle gange tænkt på "Riget" i de år. Det kan ikke undgås, at tingene lever lidt videre i én, når der ikke er nogen slutning, og når man er et fantasifuldt menneske som mig, siger Birgitte Raaberg.

- Dengang var det virkelig mærkeligt, at en serie sluttede med så mange cliffhangere. Det var man ikke vant til.

- Lars (von Trier, red.) var allerede dengang et navn og havde lavet nogle fantastiske ting i et helt anden genre, end jeg havde fået lov til at lave noget i før. Det i sig selv gjorde, at jeg virkelig gerne ville være med. Og selv om jeg ikke forstod alt i manuskriptet, kunne jeg se, at det var fantastisk, siger Birgitte Raaberg, der gør comeback i glansrollen som Judith i 'Riget'. (PR-foto).
- Lars (von Trier, red.) var allerede dengang et navn og havde lavet nogle fantastiske ting i et helt anden genre, end jeg havde fået lov til at lave noget i før. Det i sig selv gjorde, at jeg virkelig gerne ville være med. Og selv om jeg ikke forstod alt i manuskriptet, kunne jeg se, at det var fantastisk, siger Birgitte Raaberg, der gør comeback i glansrollen som Judith i "Riget". (PR-foto).

Er blevet til Storebror

I "Riget Exodus" er Lillebror blevet til Storebror, og Judith har skiftet speciale fra neurokirurgisk til hjerteafdelingen.

Birgitte Raaberg troede ellers ikke, at "Riget", der var tiltænkt som en trilogi, rent faktisk ville få en afslutning.

En del af seriens bærende skuespillere - Kirsten Rolffes, Ernst-Hugo Järegård og Holger Juul Hansen, var gået bort, så projektet blev parkeret.

Indtil nu.

Har genoptaget glansroller

Birgitte Raaberg er sammen med Ghita Nørby, Henning Jensen, Birthe Neumann, Peter Mygind, Søren Pilmark og Laura Christensen blandt de oprindelige skuespillere, som har genoptaget deres gamle glansroller.

En lang række stjerneskud har sluttet sig til dem, heriblandt Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Bodil Jørgensen, svenske Mikael Persbrandt og Hollywood-stjernerne Alexander Skarsgård og Willem Dafoe.

Birgitte Raaberg (tredje fra højre, red.) er blandt de oprindelige skuespillere i 'Riget'. Her ses hun sammen med Kirsten Rolffes, der ligger i sengen, og fra højre blandt andre Ernst-Hugo Järegård, Peter Mygind, Søren Pilmark og Holger Juul Hansen. (Arkivfoto).
Birgitte Raaberg (tredje fra højre, red.) er blandt de oprindelige skuespillere i "Riget". Her ses hun sammen med Kirsten Rolffes, der ligger i sengen, og fra højre blandt andre Ernst-Hugo Järegård, Peter Mygind, Søren Pilmark og Holger Juul Hansen. (Arkivfoto).

- Det greb, der er lavet med de nye spillere, som trækker handlingen i den nye historie, er genialt. For det er klart, at når du tager en serie op efter 25 år, skal der noget nyt til, siger Birgitte Raaberg og fortsætter:

- Jeg tænkte selvfølgelig på dem, der var gået bort. Især havde jeg et personligt forhold til Kirsten Rolffes, som jeg elskede så højt. Nu er Bodil (Jørgensen, red.) trådt ind i den funktion, Kirsten Rolffes havde. Det var jeg spændt på, for jeg havde ikke arbejdet med Bodil før. Det var et rigtigt dejligt bekendtskab, for Bodil er så varm, skøn og dejlig.

Det var ret bizart

- Lars (von Trier, red.) var allerede dengang et navn og havde lavet nogle fantastiske ting i et helt anden genre, end jeg havde fået lov til at lave noget i før. Det i sig selv gjorde, at jeg virkelig gerne ville være med. Og selv om jeg ikke forstod alt i manuskriptet, kunne jeg se, at det var fantastisk. Bare de medspillere, jeg havde!

Lige så fantastisk det var, lige så udfordrende var optagelserne også.

På et tidspunkt måtte hun bede om et møde med Lars von Trier.

I manuskriptet stod der, at Lillebror voksede sig så stor, at han måtte fæstnes til væggen. Mens Judiths kæreste, Jørgen "Krogen" Krogshøj, spillet af Søren Pilmark, afskyede det obskure barn, forgudede hun ham.

Birgitte Raaberg har i samtlige sæsoner af 'Riget' haft et tæt samarbejde med den tyske stjerneskuespiller Udo Kier. Han spiller hendes søn, Lillebror. (Arkivfoto).
Birgitte Raaberg har i samtlige sæsoner af "Riget" haft et tæt samarbejde med den tyske stjerneskuespiller Udo Kier. Han spiller hendes søn, Lillebror. (Arkivfoto).

Du skal spille det fuldstændig for pålydende, lød det fra Lars von Trier.

- Jeg fandt på, at Judith skulle synge "Solen er så rød, mor" for Lillebror for at gøre det lidt mere – hvad skal jeg sige – normalt, fortæller Birgitte Raaberg.

- Det var ret bizart, for babyen var en gummidukke, som Udo Kier stak hovedet op fra. Han er en vidunderlig skuespiller - og tysk. Så det blev dubbet, så jeg hørte det indover, mens jeg bare skulle spille fuldstændig 100 procent realistisk.

Uforklarlige hændelser

Det obskure forsatte bag kulisserne.

Flere på produktionen berettede om uforklarlige hændelser og myrekrybfremkaldende energier. Der blev tilkaldt spiritister til settet, og Birgitte Raaberg blev instrueret i at beskytte sig mod ånder ved at forstille sig kors for vinduerne.

Det var der ikke noget af under optagelserne af den nye sæson - kun på skærmen, hvor det endelig opgør mellem det gode og det onde skal stå.

- Jeg bliver sindssyg af slutninger, der hænger oppe i luften. Så det har været superdejligt at få en afslutning på "Riget", siger Birgitte Raaberg.

Hele "Riget Exodus" kan ses på streamingtjenesten Viaplay. Senere får serien premiere på DR.

Birgitte Raaberg (tredje fra venstre, red.) til den danske premiere på 'Riget Exodus' omgivet af både nye og gamle navne i universet: Laura Christensen, Ida Engvoll, Bodil Jørgensen, jesper Sørensen, instruktør Lars von Trier, Mikael Persbrandt, Nikolaj Lie Kaas, Peter Mygind og Nicolas Bro. (Arkivfoto).
Birgitte Raaberg (tredje fra venstre, red.) til den danske premiere på "Riget Exodus" omgivet af både nye og gamle navne i universet: Laura Christensen, Ida Engvoll, Bodil Jørgensen, jesper Sørensen, instruktør Lars von Trier, Mikael Persbrandt, Nikolaj Lie Kaas, Peter Mygind og Nicolas Bro. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS