Det vil bankerne vide om dig

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Regeringen har fremsat et lovforslag om at udvide bankers og andre finansielle virksomheders adgang til borgernes skatte-oplysninger.

Forslaget blev fremsat som en del af forårets vækstpakke og skal førstebehandles tirsdag. Det forventes at blive vedtaget inden jul.

I dag må bankerne indhente skatte-oplysninger om kunderne i »konkrete kreditgivnings-situationer« – altså i forbindelse med en ansøgning om et lån eller lignende.

Men med lovforslaget skal det også gøres muligt for bankerne at hente data hos Skat, når det blot handler om rådgivning.

Regeringen vil give de finansielle virksomheder adgang til informationer om borgernes årsopgørelse, indkomstregister og eventuelle gæld til det offentlige.

Indhentningen af oplysningerne kræver dog, at borgerne giver samtykke til det.

Regeringen påpeger i lovforslaget, at det vil lette den administrative byrde for bankerne – og for kunderne.

»Oplysningerne skal i rådgivningssituationer og i forbindelse med efterlevelse af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter med flere indhentes hos kunden – ofte på papir. Dette medfører en større administrativ byrde for de finansielle virksomheder og deres kunder, end i de tilfælde hvor oplysningerne kan indhentes digitalt hos Skat efter samtykke fra kunden,« står der i lovforslaget.

I lovforslaget fastslås det samtidig, at alle de indhentede data vil opbevares i henhold til persondataloven, og at oplysningerne dermed skal beskyttes.

Derudover vil banken kun have adgang til oplysningerne, mens en konkret rådgivning eller ansøgning om et lån er i gang.

KILDE: Lovforslag L 41, Folketinget

Powered by Labrador CMS