“Det vil kunne mærkes, hvis Ryanair forlader Billund”

Foto: Ryanair.
Udgivet Opdateret

Direktøren for Billund Lufthavn og borgmesteren i Billund afviser, at der er fare for lukning af lufthavnen i det midtjyske, hvis Ryanair som følge af faglig konflikt forlader lufthavnen. Men det vil ramme hårdt, hvis lavprisselskabet ender med at trække sig helt.

Onsdag middag mødes Ryanair og fagbevægelsen i skikkelse af Serviceforbundet for at diskutere overenskomst. Udfaldet er usikkert, men formand for Serviceforbundet, John Dybart, har gjort det klart, at det »da absolut er en mulighed« at konflikten breder sig fra København til Billund og Aarhus, hvis det irske lavprisselskab nægter at indgå overenskomst.

Det har ført til spekulationer om, hvorvidt Billund Lufthavn kan overleve uden Ryanair. Men det kan den, fastslår lufthavnens direktør, Kjeld Zacho Jørgensen.

»Det vil have en økonomisk betydning, men det kan under ingen omstændigheder lukke lufthavnen,« siger han.

Samme melding lyder fra byens borgmester Ib Kristensen:

»Den lukker ikke på grund af det. Det kan blive hårdt for lufthavnen, men det er det,« siger han, og tilføjer at det kan få betydning for lokalområdet, da flere borgere i så fald vil miste deres arbejde.

Han vil dog ikke gå yderligere i detaljer, før han kender udfaldet af sagen. For hvis konflikten kommer til Billund, kan Ryanair ifølge hans oplysninger ende med at lukke deres base i Billund, men det betyder ikke nødvendigvis, at der ikke kan flyve Ryanair fly til og fra lufthavnen.

Direktøren og borgmesteren har ingen yderligere kommentarer til sagen, da det er en konflikt mellem to parter, de nødig vil blande sig i. Ib Kristensen tilføjer blot:

»Vi håber, alle parter kommer til fornuft.«

Omkring hver femte passager i Billund Lufthavn flyver ifølge direktøren med Ryanair.

Sidste onsdag gav Arbejdsretten fagbevægelsen grønt lys til at indlede en konflikt mod Ryanair, som ikke vil tegne dansk overenskomst med de kabineansattes fagforening.

Konflikten træder i kraft i Københavns Lufthavn senere på måneden, hvis ikke Ryanair indleder forhandlinger om overenskomster, hvilket selskabet hidtil har afvist. Det betyder, at en række fagforeninger vil kunne forhindre Ryanairs fly i at få tanket brændstof, laste bagage og hente forplejninger om bord på flyene i de lufthavne, der er omfattet af konflikten.

Powered by Labrador CMS