Dette mineral er livsnødvendigt og livsfarligt
Et vaskeægte kost-paradoks forklaret.
Ved du, hvad selen er? Selen findes i den mad, der indgår i en almindelig varieret kost, men alligevel er mineralet kendt for at være livsfarligt i for høje koncentrationer. Videnskab.dk skriver om paradokset selen; vi kan ikke leve uden, men vi dør af for meget af det.
– Nogle steder i verden har man et meget højt indhold af selen i jorden, og der skal man passe på, at man ikke får for meget, mens man andre steder i verden har så lidt, eksempelvis i Finland, at man bliver nødt til at tilsætte det til eksempelvis gødning på kornmarkerne, for at sikre at befolkningen får nok, fortæller Susanne Gjedsted Bügel fra Sektion for Klinisk og Forebyggende Ernæring på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.
Man har i mange år vidst, at selen var livsfarligt i for store mængder, ifølge Videnskab.dk observerde Marco Polo omkring år 1300, at pakdyr blev syge af at græsse i bestemte områder i Kima, hvor man senere har opdaget, at der var høje koncentrationer af selen i jorden.
Farligt og vigtigt
I 1979 nåede forskere så frem til, at selen både er livsnødvendigt og livsfarligt, og at det hele handler om mængden af selen, man får i sin kost. Du kan hos Videnskab.dk læse mere om, hvad selen har af funktion i din kost, mens du i galleriet til denne artikel kan møde selen og andre mineraler, vi har brug for i vores daglige kost, for at leve et sundt liv.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, ifølge Videnskab.dk, 60 mikrogram selen om dagen til mænd og 50 mikrogram om dagen til kvinder, mens man i de nordiske lande har sat en anbefalet grænse på 300 mikrogram selen om dagen.
Bliver man forgiftet med selen, kan det ses på, at man har skrøbelige negle og hår, tarmproblemer, udslæt, træthed, hvidløgsånde og mentale problemer som træthed og irritabilitet, skriver Videnskab.dk.
Kilde til billedtekster: Netdoktor.