Dette vitamin kan øge risikoen for lungekræft

Vitaminet B12 kædes i et stort studie sammen med en øget risiko for lungekræft.

Udgivet Opdateret

Et stort internationalt studie viser nu, at der er en sammenhæng mellem et højt niveau af vitaminet B12 i blodet og lungekræft.

Det skriver det norske videnskabsmedie Forskning.no. Studiet konkluderer, at et højt niveau af B12 i blodet øger risikoen for lungekræft med hele 15 procent.

Studiet er publiceret i det anerkendt tidsskrift International Journal of Cancer. 5183 patienter med lungekræft, og 5183 patienter uden, har deltaget i studiet.

Fra Norge deltog forskere fra HUNT Forskningssenter. En af dem, Arnulf Langhammer, fortæller til Forskning.no, om resultaterne:

– Vi så, at et højt niveau af B12-vitamin øgede risikoen for lungekræft. Jo højere niveau, des højere risiko for at udvikle lungekræft. Resultaterne er vigtige, uafhængig af, om folk ryger eller ej, siger han.

Forskerne forsøgte så vidt muligt at finde patienter, der havde fået lungekræft uden at være rygere. Rygning er i dag den største årsag til lungekræft, men da antallet af rygere er faldende, ville forskerne gerne se på, hvad der ellers kan forårsage kræften.

Kosttilskud unødvendige

En af de ting, Arnulf Langhammar gerne vil råbe op om efter studiet er, at der ifølge ham er en tendens til at folk tror, at jo flere vitaminer man får, des bedre er det.

Men sådan hænger det ikke sammen, siger han:

– Kroppen er et fint balanceret system. Det er ikke hensigtsmæssigt at indtage flere vitaminer eller mineraler, end kroppen har brug for. Og det kan se ud til at B-vitaminer er en type vitamin, det er særligt vigtigt ikke at tage for mange af, siger han.

Han mener kun at det er folk, der har fået påvist mangel på B12-vitamin, der bør tage tabletter eller sprøjter for at øge optaget:

– Alt hvad man spiser af ekstra vitamintilskud, udover det man skal have for at nå normale niveauer, er unødvendigt og kan være skadeligt. Spiser man varieret og normalt og lever fint, har man det som oftest godt, siger han.

Omkring 115.400 danskere skulle i skrivende stund være i behandling for mangel på B12-vitamin.

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke fødevarer der er gode, naturlige kilder til B12-vitamin.

Powered by Labrador CMS