DIIS protesterer kraftigt mod provins-flytning

DIIS protesterer voldsomt over flytning til Aarhus. Foto: Google Streetview
Udgivet Opdateret

Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) skal fremover have adresse i Aarhus i stedet for København.

Men det er en meget dårlig idé at flytte instituttet ud af hovedstaden, lyder kritikken fra direktør Nina Hvidt, der protesterer kraftigt mod regeringens plan om udflytning af i alt 3.900 statslige arbejdspladser.

»DIIS er en forskningsinstitution, der skal formidle viden om den udenrigspolitiske udvikling videre til beslutningstagerne. Vi skal komme med anbefalinger til, hvordan udenrigs- og sikkerhedspolitikken skal udformes, og det kræver, at vi er tæt på Folketinget, Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Derfor har jeg meget svært ved at se det faglige grundlag for at flytte os,« siger Nina Hvidt til Berlingske Nyhedsbureau.

Flytningen af DIIS betyder, at 88 medarbejdere skal rykke fra København til Aarhus. Nina Hvidt frygter, at hendes medarbejdere vil få svært ved at løse deres opgaver fremover.

»Det vil gøre det meget, meget sværere. Jeg har meget svært ved at se, hvordan vi skal kunne holde det høje, faglige niveau, vi har i øjeblikket, hvis ikke vi ligger i København,« siger direktøren og fastslår:

»Vi mener simpelthen, at fagligheden kan blive truet ved det.«

I loven om etableringen af DIIS fra 2012 står der, at instituttet har til opgave at give regeringen og Folketinget anbefalinger om Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation, og ifølge Nina Hvidt kræver det, at samarbejdet kan finde sted »hurtigt og personligt«.

»Jeg synes, at regeringens plan gør det vanskeligt for DIIS at leve op til de intentioner, der står i loven. Og det vil gøre vores muligheder for at blive ved med at være en internationalt anerkendt og højtranket institution dårlige,« siger hun.

Derudover betoner Nina Hvidt, at det er vigtigt for DIIS at være i nærheden af de mange ambassader, der ligger i København.

»Det betyder noget for os at kunne stille op til briefinger med kort varsel. Og det er også vigtigt for os, at vores forskere er tilgængelige for medierne og kan reagere hurtigt,« siger direktøren.

Mens regeringen kan flytte størstedelen af de tusindvis af arbejdspladser uden at ændre loven, kræver flytningen af DIIS en lovændring, sådan at »instituttets hjemsted fastsættes ved lov«, hedder det i regeringens plan.

Powered by Labrador CMS