Direktør får kæmpe bøde for Listeria-laks

Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Vestre Landsret har idømt en tidligere laksedirektør en bøde på 150.000 kroner for at sælge laks med listeria.

En 43-årig mand og tidligere direktør for virksomheden Select Salmon er idømt en bøde på 150.000 kroner for at sælge laks, som var inficeret med den farlige listeriabakterie.

Det er Vestre Landsret, som har valgt at stadfæste en dom fra Retten i Esbjerg i maj sidste år.

I byretten blev direktøren for den nu konkursramte laksevirksomhed også frakendt retten til at være stifter af eller direktør for en fødevarevirksomhed.

Men siden er reglerne ændret, og derfor blev dét forbud ophævet.

Ifølge dommen fra byretten sidste år var Fødevarerejseholdet flere gange på kontrolbesøg hos virksomheden. 12. juni 2011 fik rejseholdet en anmeldelse om, at der var fundet listeria i fisk fra Select Salmon.

Og selvom virksomheden fik besked på at kontrollere laksen, før den sendte det ud, leverede laksefirmaet halvanden måned senere 177 kilo laks med listeriabakterier til København.

I alt blev der sendt laks til en værdi af en kvart million kroner ud fra virksomheden, uden at det var blevet tjekket, om det var inficeret eller ej.

Den 43-årige mand bor nu i Letland. Han var direktør for firmaet fra november 2009 til juli 2011, hvor firmaet gik konkurs.

Listeria-bakterien kan være farlig, især for gravide, børn og ældre. Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

I 2014 blev der ifølge Statens Serum Institut konstateret i alt 93 tilfælde af listeria. 17 personer døde sidste år under et listeriaudbrud, som stammede fra rullepølseproducenten Jørn A. Rullepølser.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS