Direktør-fyring: Nu kan Sundhedsstyrelsen moderniseres

Foto: Lars Helsinghof Bæk/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Der er brug for en gennemgribende oprydning i Sundhedsstyrelsen efter en række skandalesager, og en fyreseddel til direktør Else Smith er nødvendig i den forbindelse.

Det fastslår sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der ikke mener, at Sundhedsstyrelsens tilsyn »har haft den kvalitet, man kan forvente«. Derfor er Else Smith blevet fritstillet.

»For mig handler det om at få ryddet op og få moderniseret Sundhedsstyrelsen. Jeg har hele tiden sagt, at jeg vil gøre det, der skal til, for at det her lykkes. Og det her er efter min mening noget af det, der skal til,« siger Nick Hækkerup til Berlingske Nyhedsbureau.

Flere skandaler de senere år

61-årige Else Smith har været administrerende direktør siden 2011, og Sundhedsstyrelsen har i de seneste år været involveret i en række skandaler.

Senest har DR afsløret, at en psykiater fik lov til at behandle adskillige patienter, selv om styrelsen i flere år havde været advaret om, at han havde en alvorlig hjerneskade. Og Berlingske afdækkede sidste år, hvordan fødselspræparatet Misoprostol flere gange udløste hjerneskader og dødsfald hos spædbørn, selv om lægemidlet ikke var godkendt til brug hos fødende.

Sidste år afleverede et ekspertudvalg 57 anbefalinger til, hvordan Sundhedsstyrelsens nuværende tilsyn kan forbedres, og Nick Hækkerup fortæller, at oprydningen allerede er i gang.

»Jeg tager fat så snart som muligt med en lang række nye tiltag, så vi arbejder os hen i retning af at få et tilsyn, vi kan have tillid til,« siger sundhedsministeren.

Vigtigt om Sundhedsstyrelsen har ressourcer

Lektor og sundhedsjurist ved Syddansk Universitet Kent Kristensen mener, at det først og fremmest er vigtigt at se på, om Sundhedsstyrelsen har de ressourcer, der skal til.

»Der er brug for en erkendelse af, at man får det tilsyn, man betaler for,« siger han og uddyber:

»Der er behov for en benchmarking af, om styrelsen har haft de nødvendige ressourcer, eller om man simpelthen har presset dem for hårdt. Jeg mener, at man har presset dem for hårdt med flere opgaver oven i en række personalereduktioner.«

Kent Kristensen tror dog ikke, at de knappe ressourcer er den eneste årsag til de mange svigt i styrelsens tilsyn.

»I Sundhedsstyrelsen har der været måder at behandle sager på, som ikke har været i overensstemmelse med god forvaltningsskik. Man har ikke haft overblik over sagerne, og derfor har man tabt mange af dem på gulvet. Der har været rigtig mange formelle fejl i sagsbehandlingen,« forklarer han.

Kent Kristensen understreger, at man i hans øjne ikke kan undgå at se på ressourcerne i den bebudede oprydning, og det erklærer sundhedsministeren sig da også parat til.

Lægeforening: Else Smith blev offer i politisk spil

Lægeforeningen mener til gengæld, at Else Smith er blevet »ofret i et perspektivløst politisk spil«.

»Det er Folketinget, som har bestemt, at styrelsen har skullet gennem to barske sparerunder. Det har naturligvis konsekvenser – også for, hvor effektivt et tilsyn, den kan mønstre. Derfor er det mildt sagt uklædeligt, når de samme politikere er klar til at afskedige Sundhedsstyrelsens direktør,« siger formand Mads Koch Hansen.

Den udlægning afviser Nick Hækkerup dog blankt:

»Tilsynet fungerer ikke godt nok, og det skal vi have strammet op på. Det her handler ikke om en usaglig, politiske hensyntagen. Det handler om tilliden til vores sundhedsvæsen.«

Powered by Labrador CMS